Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Skuggor av personer syns på en vägg i mörkret.
Bildtext Ungdomsbrottsligheten har ökat kraftigt i huvudstadsregionen.
Bild: charlie bonallack / Alamy/All Over Press

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Ungdomsbrottsligheten når rekordhöjder i Helsingfors

Ungdomsbrottsligheten har ökat kraftigt i huvudstadsregionen. Såväl i Vanda som i Helsingfors har polisen varnat för att brottsstatistiken för minderåriga når nya höjder i år.

Flera unga helsingforsare har också märkt av det här, det visar en stadstur i köpcenter och andra platser där ungdomar rör sig kvällstid.

Enligt polisen inträffar en stor del av brotten på och i anslutning till skolor. De reds ofta ut som misshandel eller lindrig misshandel.

Momsen på elförsäljning går ner i dag

Mervärdesskatten, eller momsen, på el sjunker tillfälligt från och med i dag.

Den mervärdesskattesats som tillämpas på försäljning av el sjunker till tio procent från tidigare 24 procent från och med i dag till slutet av april.

Sänkningen gäller endast elförsäljning, inte till exempel elöverföring.

Välfärdsområdena klarar sig inte undan nedskärningar

De nya välfärdsområdena ska inleda sin verksamhet vid årsskiftet. Då överförs ansvaret för ordnandet av social- och hälsovården och räddningsväsendet till välfärdsområdena. Beredningen och beslutsfattandet har inte gått smärtfritt.

Områdena vill ha mer pengar av staten, budgetunderskott på tiotals miljoner euro rapporteras och det grälas om prioriteringarna.

Det är realism att vänta sig nedskärningar inom välfärdsområdena i framtiden, säger kommunforskaren Siv Sandberg.

Veteraner och lottor firar självständigheten på slottet i dag

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio är i dag värdar för veteranernas och lottornas självständighetsdagsfest.

Tillställningen inleds klockan 14 på Presidentens slott med välkomstord av presidenten och Jägarmarschen framförd av Gardets musikkår.

I år inbjuds veteraner och lottor inte till den egentliga självständighetsmottagningen av hälsosäkerhetsskäl.

Räkna ner till julafton med Arenans julkalendrar

Nu är det dags att plocka fram tomteluvan (eller luvstrejka) och bänka sig i soffan med hela familjen. Här är årets julkalendrar på Arenan. Tipp tapp!

Bland Arenans sju alternativ finns både klassiker och nykomlingar, något för både stora och små. Gör dig redo för tidsresor, magi och eventuella blufftomtar – men framför allt för julpepp som portioneras ut över hela december.

Väder:

I landets södra och mellersta delar lokalt lätt snöfall eller underkylt duggregn. Temperaturen -1...-5, vid sydkusten +1...-3 grader.

I landets norra del mulet och tidvis snöfall särskilt i Södra Lappland. Lokalt också underkylt duggregn. Längst i norr mest uppehåll. Temperaturen mest -3...-8 grader.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.