Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

I Vanda-Kervo tuffar vårdreformen på: ”Gemensam strategi gör att alla känner sig delaktiga”

Peijaksen sairaala Vantaalla.
Bildtext Patientavgifterna för vård på bland annat Pejas sjukhus kommer att vara mer eller mindre de samma nästa år.
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

Till skillnad från många andra områden så är Vanda och Kervo välfärdsområde nästan klart för att vid årsskiftet ta över social- och hälsovårdstjänsterna från medlemskommunerna.

I Vanda Kervo välfärdsområde har det politiska arbetet i beslutsorganen framskridit i rask takt. Man har hunnit längre med reformen än i många andra välfärdsområden. En orsak kan vara att partierna tillsammans arbetat fram en strategi för välfärdsområdet.

– Den gemensamma strategin gör att partierna känner sig delaktiga i reformen. Strategin godkändes av styrelsen och fullmäktige utan ändringar. Alla är nöjda, säger Patrik Karlsson (SFP).

Enligt honom har också kommunernas tidigare samarbete inom social- och hälsovården gett en bra start för det nya välfärdsområdet.

Karlsson är ledamot i välfärdsområdets fullmäktige och eftersom han är ordförande för nationalspråksnämnden följer han också nära med områdesstyrelsens arbete.

Nästa steg är att godkänna välfärdsområdets budget för verksamhetsåret 2023. Det görs under nästa fullmäktigemöte i december.

Utgångsläget är att ingen service dras in under 2023.

Patientavgifterna för nästa år har redan klubbats igenom. Det blev inga stora höjningar eller sänkningar när avgifterna harmoniserades.

– Tandvårdstjänsterna blir någon euro dyrare i Vanda och någon euro billigare i Kervo. I övrigt handlar det om tiotals cent.

Diskussion om artikeln