Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu är det klart att det blir en sjukskötarutbildning i Ekenäs – folk har redan ringt och frågat om man kan söka in

Två sjukskötare ställer in flaskor med handsprit i ett skåp.
Bildtext Snart kan du bli sjukskötare i Ekenäs.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Ansökningstiden till den nya utbildningen börjar i januari.

I måndags (28.11) blev det klart att Raseborgs stad understöder yrkeshögskolan Novias sjukskötarutbildning i Ekenäs med 50 000 euro.

Novia utbildar i dag sjukskötare i Vasa och Åbo. Nu ska en utbildning också ordnas i Ekenäs från nästa år fram till 2027.

Orsaken är personalbristen inom sjukvården. Rekryteringsbehovet i Raseborg kommer dessutom att öka den kommande tiden. På det här sättet hoppas staden att det i fortsättningen finns flera sjukskötare i regionen.

Den nya sjukskötarutbildningen är i första hand avsedd för personer som redan är i arbetslivet. Målsättningen är att 20–25 studerande avlägger sjukskötarexamen.

– Vi riktar oss till dem som har några års erfarenhet av vård, det vill säga närvårdare, och som har en studievana och disciplin att studera självständigt, berättar Eva Matintupa, prefekt inom hälsa och välfärd vid Novia.

Studierna genomförs som flerformsstudier vilket innebär några närstudiedagar per månad. I övrigt består programmet av distansstudier och praktik i huvudsak i västra Nyland.

I januari kan man söka till utbildningen men den har väckt intresse redan nu.

– Intresserade tog kontakt redan första gången Yle Västnyland skrev om det här och frågade om man kan söka, säger Matintupa.

Diskussion om artikeln