Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Drunkningsolyckan i Borgå simhall började behandlas i tingsrätten – åklagaren yrkar på böter

Åklagare Maren Salvesen och Heidi Nummela väntar utanför sal 2 på Borgå tingsrätt.
Bildtext Heidi Nummela och Maren Salvesen är åklagare i fallet som behandlas i Östra Nylands tingsrätt.
Bild: Hanna Othman / Yle

Ett sjuårigt barn drunknade i Borgå simhall i november 2020. De två ledarna för eftermiddagsklubben som han deltog i står åtalade för dödsvållande.

Den första december startade behandlingen av fallet i Östra Nylands tingsrätt. Närvarande var de båda åtalade, en man och en kvinna.

Alla parter är eniga om händelseförloppet, det finns också övervakningsvideo från simhallen som bekräftar händelsernas gång.

Rättegången fokuserar därför mest på klubbledarnas ansvar.

Domaren berättade i början av behandlingen för de närvarande medierna att åklagaren yrkar på böter, ledarna beskylls inte för medvetet eller avsiktligt dåd utan för vårdslöshet.

Olyckan inträffade den femte november

Eftermiddagsklubbledarna var på plats i simhallen med en grupp på tio barn. Gruppen hade varit i vågbassängen (allaktivitetsbassängen) och sedan förflyttat sig till barnbassängen (knattebassängen).

Pojken som drunknade hade varit i barnbassängen med sin bror och en kompis, tills han av någon orsak förflyttade sig tillbaka till vågbassängen.

Han har gått förbi ledarna, men de har varit upptagna med att dels prata med en pappa till ett av barnen och dels ett par andra barn. Han har också gått förbi simövervakarnas hytt.

Den åtalade mannens försvar ville påpeka att simövervakarnas hytt är på ett dåligt ställe, det skulle vara lättare för ledarna att stå och övervaka båda bassängerna just där. Simövervakarna har också många gånger klagat på att övervakningskamerans kvalitet är dålig.

Borgå simhall
Bildtext Borgå simhall.
Bild: Yle/Katja Mättö

De åtalade förnekar att de har gjort sig skyldiga till brott. De medger att de hade ansvar för övervakningen i simhallen. De säger att den döde pojken ändå hade en del simkunskap.

Klubbledarna har stått på ett sådant ställe där de hade bra utsikt över bassängerna och barnen har känt till att de ska komma och säga till om de förflyttar sig till en annan bassäng eller till toaletten. De säger att det har varit en slump att pojken har förflyttat sig just då de stod och pratade med någon annan.

Åklagaren säger att det är normalt att ledare blir avbrutna medan de ska övervaka, och de borde ha kunnat hålla ögonen på pojken trots att de också pratade med andra.

Från det att pojken lämnade barnbassängen gick det 7–8 minuter innan han upptäcktes. Han hann vara under vattnet 4 minuter och 30 sekunder innan den åtalade mannen märkte att han inte är i barnbassängen, såg honom i den andra bassängen, hoppade i, tog upp honom och började ge första hjälpen.

Åklagaren ser inte att det finns några brister i simhallens utrustning eller i simhallspersonalens kunskaper eller agerande vid händelsen. Polisen misstänkte i början också simövervakare och chefer vid simhallen för brott i samband med olyckan, men åklagaren beslöt att inte väcka åtal mot dem.

Domarens beslut i fallet förväntas senare.