Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Expert om ungdomsbrottslighet: ”Många anser att det är helt ok att slåss – att bära kniv och att hämnas är ett måste”

Uppdaterad 01.12.2022 13:06.

När tonåringar knivhugger andra tonåringar

39:55

Åbo har skakats av ytterligare ett knivdåd där de misstänkta förövarna är tonåringar. När blir enskilda fall ett större fenomen och hur oroade ska vi vara?

Tonåringar knivhugger andra tonåringar mitt på blanka eftermiddagen – i parken, vid åstranden eller på gården till ett bostadsområde. De hämnas, de rånar och de skriker glåpord åt förbipasserande.

Många Åbobor tycker att staden verkar förändras på ett obehagligt sätt – men hur långtgående slutsatser kan man dra av det som händer och hur orolig ska man vara?

Här ska Färjstrandsbron mellan Korpolaisbacken och Hirvensalo byggas.
Bildtext Två ungdomar knivhöggs den 19 november i stadsdelen Fyrstranden. De misstänkta förövarna var båda 17 år.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Heidi Lindevall som jobbar som brottspåföljdstjänsteman i Åbos stads Rokki-team säger att utvecklingen oroar. Rokkis uppgift är att försöka stödja och hjälpa ungdomar som redan har begått brott och teamet består av bland annat socialarbetare, en psykiatrisk sjukvårdare och en speciallärare. Lindevall som varje dag träffar ungdomar konstaterar att hon dagligen hör berättelser om incidenter och våld.

Enligt henne tycker många unga att det är helt ok – att bära kniv och hämnas är ett måste. Hon säger att deras förebilder ofta kommer från Sverige och Storbritannien där en våldsam maskulinitet hyllas och att hämnd är ett måste för att inte förlora sin status.

Ungdomsbrottligheten är ett växande fenomen både i Åbo och i Helsingfors.

Ungdomsbrottslighet och gängvåld diskuteras i torsdagens Slaget efter tolv. Där möts gymnasiestuderandena Adeline Snickars och Filip Schauman från Katedralskolan i Åbo, Heidi Lindevall, brottspåföljdstjänsteman vid Åbo stad och Stephan Sundqvist, överkommissarie vid polisinrättningen i Sydvästra Finland. Maria Nylund leder ordet.

Diskussion om artikeln