Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 1,5 miljoner anteckningar om betalningsstörningar stryks i dag

En kund som betalar sina uppköp vid en butikskassa.
Bildtext Den nya lagen innebär att drygt 18 000 finländares kredituppgifter rensas på gamla anmärkningar.
Bild: Tapio Termonen / Yle

En ny lag gör att betalningsanmärkningar stryks en månad efter att kreditupplysningsföretaget informerats om att skulden har betalts. Tidigare hängde informationen om en betalningsstörning kvar i två år.

Över 1,5 miljoner betalningsanmärkningar har strukits ur kreditupplysningsföretaget Suomen Asiakastietos register. Orsaken är de ändringar i kreditupplysningslagen som trädde i kraft den första december.

Suomen Asiakastieto meddelade i november att det är över 18 000 personer som påverkas.

– Den exakta siffran är 18 600 personer, säger Asiakastietos kommunikationschef Ville Kauppi till STT.

Den nya lagstiftningen gör att anteckningar om betalningsstörningar stryks ur registret en månad efter att kreditupplysningsföretaget informerats om att skulden har betalts. Hittills har betalningsanmärkningar enligt Konkurrens- och konsumentverket funnits kvar i registret mellan två och tre år efter betalning.

En annan nyhet är att en ny betalningsanmärkning inte längre förlänger den tid en anmärkning finns kvar i registret, utan varje anmärkning behandlas var för sig.

Blir lättare att hyra bostad

En av avsikterna med den nya lagen är att förbättra gäldenärens ställning. I det gamla systemet kunde en betalningsanmärkning göra det svårt att få hyra en bostad eller teckna en hemförsäkring – även om skulden betalts ett år tidigare.

Syftet med denna lag är att [...] trygga fysiska personers och företags rätt att bli bedömda utifrån korrekta och relevanta uppgifter

― Kreditupplysningslagen, 2 §

Störst betydelse har lagen för personer som har haft tillfälliga ekonomiska problem. Enligt förhandsuppgifter fanns det knappt 10 000 personer i Finland som helt blev av med sina betalningsanmärkningar i och med den nya lagen.

Närmare 370 000 privatpersoner har betalningsanmärkningar

Största delen av dem som har betalningsanmärkningar har ändå fler än en anmärkning.

Den nya kreditupplysningslagen innebär förstås inte att alla betalningsanmärkningar stryks. I Suomen Asiakastietos register finns fortfarande uppgifter om närmare 370 000 privatpersoner som har anteckningar om betalningsstörningar.

När december började rensades också 175 000 betalningsanmärkningar som gäller företag ur Asiakastietos register.

Sammanlagt är det närmare 5 000 företag som blir av med sina anmärkningar, medan antalet företag med betalningsstörningar som finns kvar i registren är cirka 40 000.

För att hjälpa personer som kämpar med överskuldsättning pågår i stället arbetet med ett positivt kreditupplysningsregister. Lagen om det nya registret trädde i kraft i juli i år och registret ska tas i bruk under våren 2024. Det positiva kreditupplysningsregistret är tänkt att bland annat ge privatpersoner en helhetsbild av sina egna krediter.

Källa: STT, Yle Uutiset