Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kollektivet gav Mathilda Nordman en extra familj: “Jag insåg att jag behöver människor runt omkring mig”

Oula Seppälä, Mathilda Nordman, Raphaël Verstraeten och Kiira Helenius står på rad i en lägenhet.
Bildtext Mathilda Nordman är en av grundarna till kollektivet hen bor idag i. Från vänster: Oula Seppälä, Mathilda Nordman, Raphaël Verstraeten och Kiira Halenius.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Mathilda Nordman upptäckte sin sociala sida först i vuxen ålder när hen började bo ihop med andra. Idag kan Mathilda inte tänka sig att bo ensam.

Många lider av ensamhet i Finland och singelhushållen har ökat stadigt. Men enligt Statistikcentralen avtog ökningen av singelhushållen i fjol för första gången sedan 2016. Kan den envisa trenden att vilja bo ensam hålla på att vända också i Finland? Mathilda Nordman, som valt att bo ihop med andra främst av sociala skäl, tycker sig se tecken som tyder på det.

– Grupper på facebook som efterlyser kollektiv och alternativa boendesätt blir populärare hela tiden, säger Mathilda som har flera års erfarenhet av att bo ihop med andra.

Det var så mycket bättre än att bo ensam

Mathilda Nordman

Mathilda bor i ett kollektiv hen själv har varit med om att grunda tillsammans med tre underhyresgäster och sina två katter.

– De jag bor med är charmiga. Just nu är jag den enda i kollektivet som är över trettio år, så jag har tagit lite av en föräldraroll. Jag kallar de andra för mina barn ibland, fastän det inte är stor åldersskillnad mellan oss. Och jag kallas för mormor, skrattar hen.

Från ensamt barn till ett liv i kollektiv

Mathilda upptäckte sin sociala sida först i vuxen ålder.

– När jag var liten hade jag inte många vänner. Jag hade lite svårt med det sociala i största allmänhet och jag tyckte att jag inte passade in. Det var lite ensamt, men det var inget jag reflekterade över så mycket då, säger Mathilda som växte upp i Ekenäs.

Mathilda Nordman lever i ett kollektiv: "Jag vill aldrig mera bo ensam" - Spela upp på Arenan

I och med studierna flyttade Mathilda till Helsingfors, till en lägenhet i Tölö. Men att bo ensam var inte lyckat.

– Jag mådde inte bra. Jag hade blivit ganska deprimerad under andra året i gymnasiet. Det var en ny stad och jag kände ingen här. Att vara ensam med mina egna tankar var inte alls bra för mig, säger hen.

Efter ett år av studier bestämde Mathilda sig för att flytta ihop med en studiekompis som hade blivit en god vän, och märkte att hen trivdes med det.

– Det var så mycket bättre än att bo ensam. Jag hade mer utrymme, jag hade mer pengar. Det fanns ingenting negativt med det alls och när där fanns en annan människa, fick jag också mer till stånd, berättar Mathilda.

Henkilökuvassa Mathilda Nordman.
Bildtext Mathilda Nordman var ett ensamt barn. Hen har först senare förstått att hen är social och behöver folk omkring sig.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Efter att ha bott ihop med sin vän i många år, blev det dags för rörsanering i lägenheten. Mathilda flyttade temporärt in i ett kollektiv med flera människor – och älskade det.

– Det som jag hade trott när jag var tonåring, att jag inte är social, stämde inte alls. Jag insåg att jag hade ett stort behov av andra människor runt omkring mig. Det har varit roligt att märka, säger Mathilda.

Kommuunissa lautapeliä pelaamassa: Raphaël Verstraeten, Mathilda Nordman, Kiira Helenius ja Oula Seppälä.
Bildtext Mathilda Nordman och de andra i kollektivet brukar spela spel och se på film tillsammans.
Bild: Janne Lindroos / Yle

För hen är det viktigt att de man bor med är likasinnade. På det sättet minskar risken för konflikter.

– Vi grälar egentligen inte och det är något jag tycker jättemycket om med vårt kollektiv. Vi diskuterar innan det hinner eskalera. Vi har också en telegramgrupp där vi kan skicka meddelanden till varandra. Till exempel att man skulle kunna tömma tvättmaskinen genast när man har tvättat kläder - något som jag ibland slarvat med, berättar Mathilda och skrattar.

Hur hittar man likasinnade?

– Vi ordnar intervjuer för dem som vill flytta in. Och ganska fort känner man på sig om det kommer att funka eller inte, säger Mathilda och understryker att vissa centrala värderingar måste vara lika.

Bland annat är rasister och homofober inte välkomna i kollektivet och Mathilda betalar hellre extra för ett tomt rum i några månader än tar en inneboende som resten av gänget inte har något gemensamt med.

Billigare att bo ihop med andra

Anne Viita på hyresgästförbundet Vuokralaiset tror också att kollektivt boende blir vanligare. Enligt henne hör allt fler av sig om hurdana kontrakt man ska ha när man bor ihop med flera människor. Hon har också märkt att det finns mer människor som efterlyser kollektivt boende i facebookgrupper.

– Jag tror att folk kände sig ensamma under coronan. När man bor i kollektiv så finns det i alla fall någon annan människa i närheten, säger hon.

Hon tror även att den ekonomiska aspekten spelar roll.

– Ja, självklart är det en billigare lösning att dela lägenhet med många andra. Men förhoppningsvis känner sig ingen tvungen att flytta ihop med andra av ekonomiska skäl.

Aldrig mera ensam

Att bo ensam igen är inte aktuellt för Mathilda.

– Ibland tänker jag att det skulle vara roligt att kontrollera allt i min omgivning, men samtidigt vet jag att det inte funkar för mig att bo för mig själv. Det att jag har människor omkring mig ger mig mycket. Jag har väldigt svårt att tänka mig att vara utan dem, säger Mathilda.