Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Uppdaterad: Nattjouren för smådjur ordnas inte längre i Seinäjoki

Uppdaterad 02.12.2022 14:15.
Eläinlääkäri kuuntelee kissan keuhkoja.
Bild: Matti Myller / Yle

Läget med veterinärerna från Vörå ner till Kristinestad fortsätter vara minst sagt utmanande. Nattjouren för smådjur har flyttats tillbaka till Västkustens miljöenhet från den privata kliniken i Seinäjoki.

Västkustens tillsynsnämnd tog upp veterinärfrågor på sitt möte på onsdagen.

Miljö- och hälsoskyddschefen har tidigare föreslagit att man ska utreda en omorganisering av jourverksamheten för att få det att fungera bättre.

Men veterinärerna vill inte förändra indelningen av jourområdena från dagens norra och södra område. De vill hellre se en effektivare rekrytering.

Nämnden beslöt att man inte gör några omorganiseringar i det här skedet.

Nattjouren inte längre i Seinäjoki

Nattjouren för smådjur (mellan klockan 22 och 8) har under sommaren och hösten ordnats av en privatklinik i Seinäjoki. Och veterinärerna har varit nöjda med arrangemanget.

Men det är oklart hur det kommer att se ut i framtiden.

- Det är komplicerat. De har haft utmaningar med sjukfrånvaro i Seinäjoki den senaste tiden, säger nämndens ordförande Johan Håkans (SFP).

På fredag meddelar tillsynsveterinär Emma Woivalin, tillfällig chef för veterinärvården, att nattjouren för smådjur flyttats tillbaka till Västkustens miljöenhet. Kliniken i Seinäjoki har överhuvudtaget ingen på plats nattetid.

- Det var nog meningen att nattjouren skulle fortsätta i Seinäjoki, men de hade inte tillräckligt med veterinärer för att få det att gå runt, säger Woivalin.

Yle Österbotten förstod på ordförande Johan Håkans att man fortsätter använda sig av jouren i Seinäjoki så gott det går. Men så är alltså inte fallet.

Miljö- och hälsoskyddet har också försökt upphandla den framtida nattjouren för smådjur för det norra området. Men endast ett anbud kom in och det var alldeles för dyrt.

Så nämnden valde att inte teckna något avtal med företaget i fråga.

Situationen med nattjouren utvärderas på nytt nästa år.

Artikeln uppdaterad 2.12 klockan 14.15. Vi skrev tidigare att nattjouren för smådjur fortsätter i Seinäjoki, även om man har det svårt med personal där. Men det korrekta är att jouren redan återtagits av Västkustens miljöenhet.