Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: Hur mycket ska man lägga sig i partnerns val av livsstil?

kvinna med äpple i handen tittar irriterat på glad man som äter  pizza
Bild: lev dolgachov

Du knogar på med stegmätare och torsdagszumba, medan din man sätter prestige i att vara en riktig soffpotatis.

Du kanske själv tycker att gräddiga fläskkotletter hör söndagen till, men att de smakar aningen sämre sedan sambon blev vegetarian och ger dig onda ögat över sin tofukalops.

Eller så känner du dig lite extra eländig varje gång du själv kommer hem från jobbet och är helt slut, medan din hurtiga pojkvän ger dig dåligt samvete för att du inte orkar hänga med ut på löprunda.

Men hur för man saken på tal? Ska man alls göra det?

Du kanske tänker att du vill ha kvar din partner tills ni firat era 100-årsdagar, men att hen i så fall borde skärpa sig gällande hälsan?

Eller en krassare variant: du kanske önskar att hen ansträngde sig lite för att bli attraktivare, eftersom det får varje år blir svårare för dig att hänföras av slöfocken? Hur framför man en sådan synpunkt utan att det blir elakt?

Fungerar en relation bättre om parterna tycker lika gällande motion, kost och alkoholintag? Eller är det upp till var och en att leva som hen vill?

Kan hurtbullen och soffpotatisen leva lyckliga i alla sina dagar, så länge det finns både morotsstavar och grillchips i skafferiet?

Vad tycker du?

Du är alltid anonym när du skriver till Norrena & Frantz, ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi. Det här avsnittet spelar vi in torsdagen den 8 december.

Hur mycket ska man lägga sig i partnerns livsstilsval?