Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Positiva trenden fortsätter för finländskt skidskytte – ankaret Hiidensalo en skolängd från femteplatsen i stafetten

Uppdaterad 01.12.2022 14:08.
Olli Hiidensalo i spåret.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Förhoppningen var en placering bland de tio främsta – resultatet blev betydligt bättre. Finland slutade på sjätte plats i herrarnas stafett. Olli Hiidensalo hade till och med femteplatsen på gaffeln på målrakan.

Det har varit en del positiva blåvita insatser under inledningen av den här skidskyttesäsongen. Bland annat så tangerade Olli Hiidensalo sin bästa världscupplacering i distansloppet i tisdags.

I dag var Hiidensalo ankare i det finländska stafettlaget som även bestod av Jaakko Ranta, Tuomas Harjula och Tero Seppälä.

Finland hade som bäst en nionde plats i stafett förra säsongen – i dag gick det betydligt bättre.

Finland låg på sjätte plats på den tredje etappen men Tero Seppälä var svajig i stående skyttet och laget tappade dyrbara sekunder. Seppälä drog på sig en straffrunda och skickade ut Hiidensalo i spåret på en sjunde plats.

Hiidensalo kämpade om femteplatsen då han kom in till vallen för sista gången. Men han tvingades till tre reservskott i stående och det gjorde att Tjeckien och Litauen kunde rymma iväg.

Tjeckiens Marecek spurtade bättre

Hiidensalo passerade ändå Litauen ute i spåret och på målrakan hade han femteplatsen på gaffeln. Finländaren var förbi Jonas Marecek i ett skede på upploppet men tjecken spurtade bättre och tog femteplatsen framför näsan på Hiidensalo.

– Jag trodde inte riktigt att jag skulle åka ikapp honom på sista varvet. Sedan märkte jag att avståndet inte var så stort och på slutet ville jag bara förbi då jag visste inte hur det låg till bakom oss. 50 meter före mål tänkte jag att det var klart men så kom han olyckligt förbi.

– Jag njöt av tävlingen även om det blev lite svårt i det stående skyttet. I liggande var det avslappnat skytte, säger Hiidensalo.

Segern i stafetten gick till Norge. Johannes Thingnes Bø avgjorde tävlingen på den sista etappen och Norge vann med över 40 sekunder före Tyskland. Frankrike slutade på tredje plats.

– Det var en rolig stafett och vi hade fantastiska skidor. Skyttet fungerade också men utan så här bra skidor kanske det inte skulle ha blivit seger, säger Thingnes Bø.

Sverige som var en av favoriterna hade en katastrofal tävling. Peppe Femling sköt bort laget redan på första etappen och även Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma hade stora svårigheter på vallen. Ankaret Sebastian Samuelsson använde bara ett reservskott och förde upp laget till tionde plats.

Resultat:

1. Norge 1.19.26,2 (0+7)
(Christiansen, Laegreid, Bø, Bø)
2. Tyskland +43,9 (0+8)
(Strelow, Kühn, Doll, Rees)
3. Frankrike +1,05,9 (0+9)
(Perrot, Claude, Jacquelin, Fillon Maillet)
-------------
6. Finland 2.34,1 (1+12)
(Ranta, Harjula, Seppälä, Hiidensalo)

Diskussion om artikeln