Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snart finns hela social- och hälsovårdens ledning i Pargas nya välfärdscenter – men stadshuset behöver nya hyresgäster

En dörr i ett tegelhus med en skylt där det står familjecenter.
Bildtext I det nya välfärdscentret finns också familjecentret, där bland annat rådgivningen huserar.
Bild: Carmela Johansson / Yle

I onsdags blev de nya kontorslokalerna vid Pargas välfärdscenter klara. Flytten gör att social- och hälsovårdens ledning kommer närmare varandra, medan hälsocentralens lokaler frigörs för vårdarbete.

– Det är väldigt fina och ändamålsenliga lokaler för oss som jobbar med förvaltning. Det gör att social- och hälsovårdens ledning kommer närmare varandra, medan en del rum i hälsocentralen frigörs för vårdarbete. Jag tycker att det är en lämplig lösning vi har kommit fram till, säger Pargas stads äldreomsorgschef Ulrika S. Lundberg.

Tanken är att själva flytten sker om ungefär två veckor, den 14 december.

– Vi förväntar oss inte några stora avbrott i arbetet. Vi jobbar ganska mycket med elektroniska hjälpmedel och de flesta dokument finns i ”molnet” som vi brukar säga, säger Lundberg.

En kvinna som sitter vid ett skrivbord.
Bildtext Ulrika S. Lundberg har fullt upp att förbereda sig inför övergången till Välfärdsområdet.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Även hälsohuset på Iniö flyttar

Också på Iniö är en flytt i nära antågande. I slutet av året ska hälsohuset på ön flytta till det gamla daghemmet vid serviceboendet Aftonro.

– Jag tror att det på lång sikt är en väldigt bra lösning att äldrevården och hälsovården är på samma ställe, säger Lundberg.

Äldre vid Aftonro ser på premiären av Dora från Lammhom.
Bildtext De boende på Aftonro i Iniö får närmare till Hälsohuset efter årskiftet.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Nya hyresgäster behövs till stadshuset

Pargas stad har investerat 800 000 euro i att bygga om fastigheten på Vapparvägen till ett välfärdscenter. Även om välfärdscentret är en betydande investering för staden, så kan den också ge mycket tillbaka till Pargas.

– Vi litar på att det är en lönsam investering både ekonomiskt med tanke på hyresinkomster, men också gällande verksamheten och servicen. Det är positivt att flera tjänster finns samlade på samma ställe, säger Pargas stads fastighetschef Seppo Pihl.

Men flytten innebär även att staden blir tvungen att hitta nya hyresgäster till de 500 kvadratmeter som blir tomma i stadshuset då social- och hälsovårdens administration flyttar.

– Det finns många alternativa lösningar. Vi har diskuterat om någon annan verksamhet inom välfärdsområdet kunde flytta dit, men även externa hyresgäster är en möjlighet, säger Pihl.

Så länge kontorslokalerna står tomma kommer temperaturen i dem att sänkas, för att spara energi, påpekar Pihl.

En man som sitter vid ett skrivbord och visar med pennan på några papper.
Bildtext Seppo Pihl har fullt upp med att se till att alla renoveringar blir klara, innan budgetåret stängs.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Årets sista veckor är speciellt bråda för Pargas fastighetssida i år, eftersom materialbristen har gjort det utmanande att få alla renoveringar klara enligt tidtabellen.

– Vi har mycket jobb under de kommande veckorna. På grund av coronaläget och kriget är det svårt att få varor snabbt och de är dyrare än förut. Leveranstiderna är långa och det försenar byggprocessen. Det räcker att det saknas någon liten del, så kan hela byggprocessen stanna upp, säger Pihl.

Diskussion om artikeln