Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Systrarna Öberg spikade den svenska stafettsegern i Kontiolax – Finland kom på sjunde plats, Minkkinens kanonlopp gav fjärde plats i första växlingen

Uppdaterad 01.12.2022 16:33.
Mari Eder i Kontiolax
Bildtext Mari Eder var nöjd med den finländska insatsen i stafetten. Bilden från onsdagens lopp.
Bild: EPA-EFE

Finland nosade på en placering bland de sex främsta i skidskyttestafetten i Kontiolax, men fick till slut nöja sig med en sjundeplats. Systrarna Öberg såg till att säkra en svensk seger i tävlingen.

Sverige höll undan i slutet av damernas skidskyttestafett vid världscupstävlingarna i Kontiolax. Systrarna Hanna och Elvira Öberg spikade loppet på de två avslutande sträckorna.

Differensen var så pass stor att Elvira Öberg på sina båda skjutplatser hann tillbaka ut på banan innan tyskan Denise Herrmann-Wick och norskan Ingrid Landmark Tandrevold hunnit avfyra ett första skott. Syster Hanna Öberg hade ett nästan lika stort förspårng då hon lämnade andra skyttet.

I fjol vann Sverige en tävling i världscupens stafetter samt dessutom OS-guld på distansen i Peking. Nu blev det seger i säsongens första tävling.

Tyskland slutade tvåa i Kontiolax strax före Noge. I fjol blev Tyskland utan pallplaceringar i världcupens stafetter.

Finland sjua efter omväxlande tävling

Höga placeringar har inte varit vardagsmat för Finlands damer i skidskyttestafetter på sistone.

Nu låg laget i långa stunder på sjätte plats i tävlingen. Slutlig placering blev sjunde efter att ankaret Erika Jänkä fick åka straffrunda och sedan tvingades släppa Tjeckiens åkare förbi sig i spåret.

Lagets mångåriga stöttepelare Mari Eder åkte tredje etappen och kunde följa med ankarsträckan med ett lugn.

– Vårt lag är i god form. Det var för den här stafettens skull som jag väntade på dessa tävlingar i Kontiolax. Redan i somras på ett läger såg jag att den här tävlingen kommer att gå bra, sa Mari Eder till Yle efter växlingen.

Tidigare i tävlingen nosade Finland på ännu högre placeringar. Suvi Minkkinen gjorde en kanoninsats på första etappen och skickade Nastassia Kinnunen i väg på en fjärde plats med bara tio sekunder upp till täten.

– Det var kul att se hur jag kan svara på motståndarnas fart i spåret. Gårdagens tävling tyngd lite i benen. Jag hade inte hunnit göra efterjoggningen i och med att jag blev kallad till dopningstestet. Men om det löper så här bra så tänker jag avstå efterjoggningen i fortsättningen, sa en glad Suvi Minkkinen till Yle efter sin etapp.

Tävlingarna i Kontiolax fortsätter med sprint på lördag.

Världscupen i skidskytte

Damernas stafett, 4x6 km
1. Sverige 1.14.59,8 (0+6)
2. Tyskland + 28,1 (0+6)
3. Norge + 31,5 (0+3)
4. Frankrike + 1.30,0 (0+7)
5. Schweitz + 1.48,5 (0+8)
6. Tjeckien + 3.13,1 (0+9)
7. Finland + 3.22,3 (1+10) (Suvi Minkkinen, Nastassia Kinnunen, Mari Eder, Erika Jänkä)
8. Österrike + 3.29,2 (1+9)
9. Italien + 3.32,3 (1+9)
10. Estland + 5.08,5 (0+6)

Diskussion om artikeln