Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Olivia Halttunen från Ebbo är Östnylands lucia 2022: ”Jag kan ännu inte tro att det är sant”

Olivia Halttunen fick flest röster av de sju kandidater som ställde upp i luciavalet.

Olivia Halttunen, 18, kommer att bära den östnyländska luciakronan i år. Hon ser fram emot att sprida ljus bland barn och äldre, men också att jobba ihop med årets tärnor.

Östnylands lucia 2022 är Olivia Halttunen, en 18 år gammal tjej från Ebbo som just nu går tredje året i Borgå gymnasium.

Årets tärnor kommer från Sibbo. Det är 18-åriga Wilma Byman från Paipis och Veronica Lindberg som kommer från Borgby och fyller 15 år i december.

Tre kvinnor står i ett vardagsrum med blombuketter i händerna och tittar in i kameran.
Bildtext Olivia Halttunen får dela luciaupplevelsen med Veronica Lindberg (till vänster) och Wilma Byman. De ser alla fram emot att få sjunga Himlen i min famn under luciaturnén.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Det är en uppenbart glad och ivrig Olivia som öppnar dörren till hemmet i Ebbo. Trots att det är flera timmar efter att hon fick besked om att hon är årets lucia har informationen inte riktigt sjunkit in ännu, säger hon.

– Det känns superbra, jag kan ännu inte tro att det är sant. Är det här bara en dröm eller är det verklighet? säger Olivia Halttunen.

Sådan här person är Östnylands lucia 2022 - mamma Anna-Lena och brorsan Robin berättar

3:07

Hon satt hemma och drack morgonkaffe när hon fick luciasamtalet på torsdagsförmiddagen.

Luciapappan Kent Lang frågade i telefonen om han pratar med Östnylands lucia. ”Jag hoppas det”, fick han till svar, återger Olivias mamma Anna-Lena Andersson som stod bredvid.

– Genast när jag insåg att jag är lucia så började det komma tårar. Jag var urglad och kunde inte sluta skratta. Tur att jag var hemma, säger Olivia Halttunen och ler brett.

Nominerades av sin syster

Familjen Halttunen-Andersson har sedan tidigare erfarenhet av Östnylands lucia. Storasyster Julia Halttunen var tärna för sex år sedan och det var också hon som nominerade Olivia.

– Julia tyckte jag borde söka till lucia. Men jag tänkte att det hörde till någon som går första eller andra året i gymnasiet, berättar hon.

En kvinna sitter med sina två vuxna barn i en soffa. En fotograf tar bild på dem.
Bildtext Brorsan Robin Halttunen och mamma Anna-Lena Andersson är stolta och glada över att Olivia blivit vald till lucia. Här fotograferas de av Östnylands fotograf Kristoffer Åberg.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Kröningen ordnas traditionsenligt vid Gamla rådhustorget i Borgå. Kröningen är Olivia bekant med, den har hon deltagit i som åskådare många gånger förut.

– Jag hoppas att det inte är så halt på rådhustrapporna, säger hon, men i övrigt är hon inte speciellt nervös för någon del av lussandet.

Mest orolig är hon för att bli sjuk. Därför tänker hon försöka hållas frisk genom att ta det lugnt, äta och dricka hälsosamt.

En kvinna överräcker en bukett åt en glad ung kvinna. I bakgrunden syns två andra unga kvinnor.
Bildtext Luciatrion uppvaktades med blommor. Här överräcker Aktiastiftelsens ordförande i Borgå, Ullrike Hjelt-Hansson, buketten till Olivia Halttunen.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Hon ser mest fram emot att sprida ljus och glädje på daghem, skolor och äldreboenden.

– Det betyder mycket för mig att se hur alla blir glada och det betyder säkert en hel del för dem, säger hon och tillägger att hon också ser fram emot att få jobba med sina tärnor.

Tillsammans med tärnorna Wilma Byman och Veronica Lindberg har Olivia Halttunen i dagsläget över 60 uppträdanden inbokade runt om i regionen.

I år var det extra svårt att hitta kandidater till Östnylands lucia. Efter upprop i medier och efter att anmälningstiden förlängts ett par gånger stod valet slutligen mellan sju kandidater.

Diskussion om artikeln