Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Gamla, grå och underkända i VM – nu rycks Belgiens gyllene generation upp med rötterna

Romelu Lukaku tröstas efter match.
Bildtext Romelu Lukaku missade flera lägen i matchen mot Kroatien.
Bild: EPA-EFE

De är gamla och grånande, underkända och utslagna. Belgien har varit VM-turneringens bästa underhållning. På gräsmattan har krafterna kramats ur den här generationen.

Danmark i går, Belgien i dag.

Europeiska landslag har fallit som furor det senaste dygnet – och här kom väl den slutgiltiga bevisföringen för att begrava Fifa-rankningens relevans.

Världstvåan Belgien får högst välförtjänt titta på då Marocko och Kroatien dansar vidare. När grupp F ska summeras måste det sägas att Belgien knappt var närvarande i den här turneringen – otajmade Lukakus avslut flög åt alla håll då den sista dörren stod på vid gavel – och det här landslagets tid är verkligen förbi.

De har ju till och med sagt det själva.

– Vi är för gamla för att ta guld. Vår stora chans kom för fyra år sedan, sa Kevin De Bruyne redan innan det här VM-slutspelet startade.

Sedan det uttalandet har Belgien varit turneringens mest underhållande landslag.

Grundackord: Fel, fel, fel

Offentlig pajkastning är onekligen småroligt för en utomstående.

Det finns inte mycket som är speciellt lustigt med fotbolls-VM i Qatar, men i all bedrövelse har Belgien varit ett alldeles lysande undantag.

Eden Hazard och Leandro Trossard har påståtts vara i luven på varandra, Thibaut Courtois och De Bruynes frostiga relation har flutit upp till ytan i takt med att det har havererat på planen, Courtois pratade om att jaga fram läckor i laget och de tröga mittbackarna har pikat offensiva lagkamrater.

Pricken över i:et var förbundskaptenen Roberto Martinez mediekritiska inlägg dagen före det som blev hans allra sista match som ansvarig för Belgien. Martinez menade att franska medier vill påverka en konkurrent och att belgiska medier vill dela upp hela nationen.

Fel fokus?

Roberto Martinez
Bildtext Chefstränare Roberto Martinez valde att tacka för sig efter belgisk sorti i fotbolls-VM.
Bild: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

Fel, fel, fel har varit Belgiens grundackord under hela vistelsen i Doha och nu är det äntligen över.

Efter de senaste dagarnas munhuggning känns det faktiskt så. Vad ville Belgien?

De drog åt alla riktningar och den här dysfunktionella, direkt underkända prestationen i fotbolls-VM går in i historieböckerna som den gyllene generationens tack och hej.

Bensintanken är tom

Det blev ett VM-brons och en EM-kvartsfinal, och det är verkligen inte fy skam för en mindre nation, men det fanns ju fromma förhoppningar om en sista gulddans för de här spelarna. Årets världsmästerskap blev ändå mest en sista påminnelse om att Belgien måste växla ut Vertonghen, Alderweireld & Co.

Det finns ju fortfarande klass och kvalitet i truppen, men De Bruyne var rätt ute med sina åsikter om var Belgien befinner sig. De har kört fast och nu är bensintanken tom.

På stående fot avgick Martinez och hans ersättare har ett rejält jobb framför sig med ett landslag som bara har ett par spelare i absolut världsklass kvar. Den nya tränaren ska hitta en försvarslinje, skicka in piggare poängspelare och plåstra ihop ett Belgien som har varit ett öppet sår under 2022.

Att så många rutinerade spelare (över halva VM-truppen är 29 år eller äldre) kan se så svaga ut under långa stunder är ett sjukdomssymptom. De höjde sig mot acceptabel nivå mot Kroatien och om Lukaku hade kunnat träffa en boll rätt och rent hade Belgien spelat en match till i VM.

Mer än så hade det knappast blivit.

Belgiens starkaste spelargrupp genom tiderna lämnar VM med svansen mellan benen. Den rycks upp med rötterna och rensas bort nu.

Den gyllene generationen blev aldrig mästare.

Lukaku bränner två jättelägen mot Kroatien! - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln