Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ställ väckarklockan om du vill åka med första metron från Stensvik – den historiska metroturen avgår på lördag kl 4.56

Från 2022
Stensviks metrostation
Bildtext Denna syn möter dig som stiger av eller på metron i Stensvik från och med i dag.
Bild: Rosa Lehtokari / Yle

Fyrtio år efter att det första passagerarfyllda metrotåget började köra i huvudstadsregionen, öppnar västmetrons andra fas som tar passagerarna ända till Stensvik i västra Esbo.

Imorgon den 3 december klockan 4.56 infaller ett historiskt ögonblick. Då lämnar det första passagerarfyllda metrotåget den nya ändstationen i Stensvik med nosen mot Nordsjö i Helsingfors.

Det innebär att ett mångårigt arbete är till ända, då också västmetrons andra fas är klar.

I samma veva öppnar fem nya stationer i Finno, Sökö, Kaitans, Esboviken och Stensvik för ivriga passagerare.

Vi fick följa med ner i de nya stationerna under en presskonferens i oktober. - Spela upp på Arenan

Men avgången är enbart toppen på isberget som stavas festligheter i samband med invigningen. För den riktigt morgonpigga, eller varför inte nattsuddaren, invigs stationen i Stensvik redan klockan 4.45 då det traditionella bandet klipps av.

Det första tåget mot Stensvik avgår från Nordsjö klockan 5.07 och 51 minuter senare anländer det i den splitternya ändstationen.

Under förmiddagen fortsätter festligheterna på alla de fem nya stationerna, bland annat bjuds det på kaffe och kaka klockan 10.

Själva huvudfesten äger rum i köpcentret Lippulaiva i Esboviken med start klockan 10. Under festen uppträder bland annat artisten Robin Packalen.

Esbo: Metron skapar nya möjligheter

I ett pressmeddelande skriver staden att metron för med sig många nya möjligheter till Esbo och metron ser till att staden förblir livskraftig.

Enligt befolkningsprognosen ökar antalet invånare med ungefär 22 000 personer före år 2031 i området kring det nya metroavsnittet.

Kring den nya stationen i Finno planerar staden ett helt nytt bostadsområde. Här hittar du också landets längsta rulltrappa, som mäter hela 78 meter på längden och 34 meter i fallhöjd.

Också i Kaitans planerar Esbo stad bygga flera bostäder, för att skapa ett centrum kring metrostationen.