Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringströtthet drabbar politiken allt oftare: ”Ingen vinner på regeringskris och nyval”

Marin och Saarikko ser buttert på varann i regeringsbåset i riksdagen.
Bildtext Statsminister Sanna Marin och hennes suppleant, finansminister Annika Saarikko sitter fortfarande intill varandra i riksdagens regeringsbås.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Regeringspartierna kommer till slut överens om miljölagen. Det tippar statsvetarprofessorn Lauri Karvonen inför nästa veckas förhandlingar. Men populismen och det snabbare tempot gör att regeringsenigheten naggas i kanterna.

Ett nyval strax före ordinarie riksdagsval i april är i praktiken meningslöst. Det är egentligen ingen som vinner på en regeringskris nu. Så analyserar emeritusprofessorn Lauri Karvonen den pågående krisen, när många ifrågasätter regeringsdugligheten i Sanna Marins regering.

Statsministern själv har sagt att hon inte har så mycket spelrum i regeringen, med kriget i Ukraina så tätt inpå. Det håller professor Lauri Karvonen med om.

– Vi lever i spända tider vad världspolitiken beträffar. Vi är mitt inne i en process som ska föra Finland till Nato. Det finns mycket att peka på som är exceptionellt, som kräver politisk stabilitet.

Riskabelt för Centern som sitter knivigt till

Karvonen pekar på hur riskabelt det kan vara för Centern att driva Finland till regeringskris och lämna regeringen nu. De kan beskyllas för att skapa kaos i utrikespolitiken och bli partiet som inte tar ansvar. Det kan gynna andra regeringspartier eller oppositionen. Centern sitter knivigt till hur man än ser på det, säger Lauri Karvonen.

Bland De Gröna finns det också de som har tröttnat på regeringssamarbetet. Centern och De Gröna har kommit ihop sig om vartdera partiets märkessaker. Båda partierna lider av sjunkande opinionssiffror. Så epoken av stabila tider i politiken verkar vara till ände.

Professor Lauri Karvonen,  Åbo Akademi
Bildtext Statsvetarprofessorn Lauri Karvonen vid Åbo Akademi. (Arkivbild)
Bild: Yle/Linus Hoffman

Historiska strider

– Regeringarna kommer och går precis hur som helst om man går tillräckligt bakåt i finländsk historia. Men det var på Kekkonens tid och det var en annan värld, påpekar Karvonen.

Efter ungefär 1980 har Finland haft en annan politisk praxis med i regel stabila majoritetsregeringar.

– Nu ser den epoken ut att ta slut, eller åtminstone naggas i kanterna. De överbreda, överstabila regeringarna är kanske inte ett minne blott, men de blir svårare att hålla ihop, säger Karvonen.

Utbytta statsministrar på 2000-talet

”Populismen är här för att stanna”

I några enstaka fall har partier som De Gröna och Vänsterförbundet lämnat regeringen av ideologiska skäl. Men nu verkar det bli vanligare att både väljarna och partifolket tröttnar. Det gör regeringspolitiken instabil.

Den tilltagande populismen och ett allt hetsigare tempo i politiken och i medierna förändrar uthålligheten i regeringen, säger Lauri Karvonen.

– Det har blivit vanligare att det politiska systemet är ännu mer splittrat än förut. Populisterna är tydligen här för att stanna. Det har rört om i partikonstellationerna och skapar osäkerhet och instabilitet i politiken.

Men man kan inte egentligen säga att regeringskrisen är populisternas fel, enligt Karvonen.

– Det är ju inte fel att utnyttja det mandat man har fått av folket. Men det gör de övriga partierna osäkrare. Rent konkret är det fråga om att Centern tycks ha förlorat betydande väljarstöd till Sannfinländarna och lyckas inte locka tillbaka de väljarna.

Opinionsmätningarna har visat dåliga siffror för Centern under en lång tid och samtidigt siffror som enligt Karvonen är förvånansvärt bra för Sannfinländarna. Det gör Centern väldigt nervös.

SFP trampade på Centerns ömma sametår

Svenska folkpartiet verkar inte ha varit speciellt inblandat i regeringskrisen. SFP har blivit det parti som tydligare än Centern manar till statsfinansiell försiktighet och långsiktighet, bedömer Lauri Karvonen.

Men när justitieminister Anna-Maja Henriksson försökte få igenom en ny sametingslag trampade hon hårt på centertårna.

– Där hade SFP en viss profil som man vill slå vakt om. Det handlar om en etnisk minoritet och ligger under justitieministerns ansvarsområde.

Karvonen förstår Centerns hårda kritik mot att sametingslagen fördes till riksdagen mot deras vilja.

– I Centerkretsar är frågor om Lappland väldigt känsliga. Det är ytterst sådana frågor som kan komma att påverka markanvändningen i norra Finland. Det är stora tunga frågor för Centern, konstaterar Lauri Karvonen.

Blond kvinna sedd i profil.
Bildtext Opinionsmätningarna visar dåliga siffror för Annika Saarikkos Centern. (Arkivbild)
Bild: Sakari Piippo / Yle

Grundtips: De kommer överens

Karvonens grundtips när det gäller krisen om miljölagstiftningen är att de fem regeringspartierna kommer överens nästa vecka om en tunn kompromiss:

– De kommer överens om att vara oense. Man hittar någon formulering som ger lite åt alla. Alla ger efter lite. Jag har svårt att se att någon skulle vinna på en allvarlig regeringskris, nyval och liknande, säger Lauri Karvonen.

Nästa vår väljs sedan en ny riksdag som ska försöka skriva ihop ett nytt regeringsprogram. Men det är knappast något fel på grundprincipen om att riksdag och regering sitter med ett och samma regeringsprogram för fyra år.

– Nej det tror jag inte, det är inte ett systemfel. Det är fråga om vilka partier och politiker som sitter med och fattar beslut. Så länge den här typen av osäkerhet finns bland de etablerade partierna får vi räkna med att några blir nervösa när valet nalkas, säger Lauri Karvonen.

Det skapar behov att profilera sig och visa upp förnyelse, om inte annat så genom att partiordförandebyte. Det här är en del av den politiska vardagen idag, konstaterar Lauri Karvonen. Det var annorlunda under Kekkonens tid, men inte nödvändigtvis bättre.

Populismen naggar på regeringarnas uthållighet

2:39