Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Scheiße? Låter det illa är det illa i Tyskland – och nu har de tre raka skitmästerskap att bearbeta

Uppdaterad 02.12.2022 10:15.
Tyskland deppar i fotbolls-VM.
Bild: All Over Press

Fotbollen är tydligen inte en så enkel sport längre. Tyskland vinner inte numera, de är inte du med sitt arv längre. Då får de ha hur fina xG-siffror som helst.

Peinlich.

Det tyska språket är svårslaget då det gäller fonetik. Låter det illa är det illa.

Tyskland åkte ut ur fotbolls-VM med huvudet före och det går inte obemärkt förbi hos den tyska presskåren. Stora, svarta rubriker kommer att möta den tyska förbundsapparaten då de återvänder från Doha och ett nytt mästerskapsmagplask.

VM 2018 gick åt skogen, EM 2021 var tamt, VM 2022 blev uselt.

Tre riktiga skitmästerskap för Tyskland – och nu är det ett och ett halvt år i vakuum som gäller för tyskarna. De står över EM-kvalet som värdland och nästa gång som det verkligen gäller är det EM-premiär i München.

Det känns som att precis vad som helst kan ha hunnit hända innan vi är där, men jag är åtminstone säker på en sak: det blir inga hafsverk när tyskarna ska syna de senaste fem–sex landslagsåren i sömmarna och få ordning på karta och kompass.

Den tyska förbundskaptenen Hansi Flick öppnade haveriutredning när han mötte medierna efter uttåget.

– Vi måste träna på andra sätt i framtiden i tysk fotboll. Vi har pratat om nya målvakter och wingbackar i åratal, men det som alltid har varit starkt i tysk fotboll var att försvara sig bra.

– Vi behöver en grund. Spanien är väldigt duktiga defensivt och fokuserar på att träna unga spelare. Det blir väldigt viktigt för oss att fokusera på nästa generation.

Tyska tv-siffror har rasat

Den tyska fotbollsdiskussionen är ständigt i gång och de har fört ordet i det europeiska åsiktsmaskineriet runt VM i Qatar. Tyskland har protesterat, de tryckte på för One Love-armbindeln, spelarna höll för munnarna i en definierande bild inför premiären, en minister satt med regnbågsbindeln bredvid Gianni Infantino och tyska fotbollsförbundet har dragit tillbaka sitt stöd till Fifabossen.

Tyska spelare håller för munnen.
Bild: Lehtikuva

Hela hösten har de tyska fotbollsläktarna rullat ut banderoller för VM-bojkott och uppmanat tyskarna att strunta i turneringen. Det finns naturliga förklaringar – exempelvis premiär på en onsdagseftermiddag – men tv-siffrorna har rasat under årets VM med många procent.

Samtidigt går resultat och intresse hand i hand. Landslaget har tappat i kraft på senare år, yngre tyskar bryr sig inte speciellt mycket, många är skeptiska mot hur förbundet arbetar – och det färska VM-misslyckandet gör verkligen inte uppgiften enklare för att lyfta temperaturen till hemma-EM.

Dessutom:

”Hela världen brukar darra för Tyskland som ett starkt turneringslag. Nu är Tyskland ett litet fotbollsland”, skrev tabloiden Bild efter slutsignalen.

xG-statistiken gav inte Tyskland något

Turniermannschaft är ett begrepp i tysk fotboll. Den tyska maskinen, ett kärnkraftverk som aldrig går att röra, med en ramstark defensiv och en Jürgen Klinsmann-typ på topp.

I dagsläget är Tyskland inte du med sitt arv. De saknar en nummer nio-spelare som stångar in bollar och det slapphänta försvarsspelet mot Japan och Costa Rica var direkt förödande för chanserna i VM.

Och när uttåget var ett faktum kom också smålustig statistisk läsning. Det finns på tok för många xG-kramare i fotbollssporten, men hör och häpna: Tyskland är bäst i turneringen sett till expected goals men ändå utslaget.

Fniss.

Det är verkligen inget fel med att räkna ut förväntad målmängd och stöda sig på statistik, det är förståeligt och rimligt. Men man kan vrida på allt och fixeringen vid de här siffrorna är emellanåt slående – och därför känns Japans och Australiens trotsa-oddsen-VM med minimalt bollinnehav, lite tur och effektivitet framåt som ett litet friskhetstecken i bruset.

För Tyskland hjälper varken turbo-xG, talangöverflöd eller traditioner. Åtta år efter VM-guldet i Brasilien har de tappat sin rutin: att vinna slutspelsmatcher.

Tyskland åker hem från VM, men de åker åtminstone inte hem helt tomhänt. När VM-kritiken mot Qatar dånade som mest slöt ju tyska politiker nya, stora avtal för gashandel med Qatar.

På tal om två sidor av myntet.

Tyskland utslaget i fotbolls-VM trots seger mot Costa Rica! - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln