Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Tuulimylly Simon Sarvisuossa valmistumaisillaan olevassa tuulipuistossa maaliskuussa 2022
Bildtext Produktionen av vindkraft försvåras av isade kraftverk.
Bild: Antti Ullakko / Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Elpriset stiger ytterligare – nedisade vindkraftverk ställer till det

Elpriset har redan stigit till följd av de ofördelaktiga vindförhållandena under de senaste veckorna. Nu bidrar också nedisning till att elproduktionen försvåras.

– Det bildas is på vindkraftverkens blad när det samtidigt är minusgrader och blött i luften. Nu är det just sådana förhållanden, säger Piia Heikkinen som sitter i Vindkraftföreningens styrelse.

Problemen med nedisning väntas fortsätta över veckoslutet.

Havsörnen driver bort ejdern från ytterskärgården

Ejderstammen har sökt sig till områden närmare fastlandet. Det visar en färsk doktorsavhandling av Camilla Ekblad, också känd som Mimma i Yle Vegas Naturväktarna.

Havsörnen hotades tidigare av jakt, men efter att den blivit skyddad har arten fått utrymme att frodas. Örnen klarar sig numera bra i ytterskärgården, men ställer till med problem för bytesarter.

Undersökningen visar att ejdrarna numera finns nästan enbart i områden där havsörnen inte häckar. Ekblad uppmanar alla att välkomna ejdrarna att häcka på bebodda öar, där havsörnarna inte trivs.

Generalerna stärker sitt grepp om Pakistan när den nya kommendören tar makt över armén

Pakistan har den här veckan fått sin sjuttonde generalstabschef sedan Pakistan blev självständigt för 75 år sedan.

Den nya kommendören Syed Asim Munar säger sig vilja hålla sig utanför politiken, men folk menar att det är så gott som omöjligt, eftersom armén har så stort inflytande över allt från ekonomin till regeringens angelägenheter.

Asim Munars tillträdande är dåliga nyheter för ex-premiärministern Imran Khan, som avsatte Asim Munir från en ledande position år 2019. Den kritiska Khan uppmanar ändå sina anhängare till lugn.

För omvärlden är det relevant att veta vem som har nycklarna till Pakistans kärnvapen.

Högholmen tillfälligt hem åt amurtigerungar – oklart var de placeras näst

Högholmen agerar nu hem åt tre amurtigerungar som en del av ett avelsprogram för att stärka den starkt hotade stammens mångfald.

Målet med projektet är att tigrarna paras ihop i djurparker, för att tigrar senare ska kunna planteras ut i det vilda, så att arten ska kunna återhämta sig. För närvarande finns det omkring 500 amurtigrar i naturen.

Se de tre månader gamla amurtigerungarna Oboi, Ohana och Odeya leka i snön.

Tyskland utslaget ur VM efter rysaravslutning

Gruppspelet i fotbolls-VM slog ut stormakten Tyskland.

Den tyska 4–2-segern mot Costa Rica räckte inte hela vägen. Japan, som redan förra veckan välte det tyska landslaget i premiären, vann i går Spanien 2–1. Spanien lyckades hålla sig kvar i spelet med en låg målskillnad, medan det tyska landslaget fick tacka för sig.

– Det är verkligen en katastrof för oss. Jag vet inte hur vi går vidare, säger Thomas Müller till tysk tv efter det som troligen var hans sista landskamp.

Väder:

I landets södra och mellersta delar kan det lokalt förekomma lätt snöfall eller underkylt regn. Vid västkusten kan molntäcket spricka lokalt. Temperaturen är 0 till -6 grader. Svag eller måttlig vind omkring ost.

I landets norra del Mulet är det mulet. Tidvis kan det förekomma snöfall, närmast i norra Österbotten. Lokalt förekommer också underkylt duggregn. Från eftermiddagen mest uppehåll. Temperaturen mest -3 till -8 grader. Svag vind.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.