Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Katja Virta föreslås bli ny chefsöverläkare på Soite

På måndag ska styrelsen för Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite ta ställning till vem som blir ny ledande överläkare.

Fyra personer vill efterträda Pirjo Dabnell som lämnade tjänsten för att jobba inom den privata vårdsektorn. Tre av de sökande är behöriga och två gick vidare till intervju.

Intervjugruppen föreslår att Katja Virta väljs.

Virta jobbar som ledande överläkare för hälsovårdstjänsterna i Raumo. Hon är utbildad ortoped som specialiserat sig inom traumatologi.

Relaterat

KT kräver fler nybörjarplatser för läkarstuderande

Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT kräver att antalet nybörjarplatser inom läkarutbildningen ökas snabbt och märkbart under den kommande regeringsperioden. Enligt KT finns det just nu 1 200 lediga tjänster för läkare, och 200 för tandläkare. Nästan tusen tjänster fylls just nu av inhyrd arbetskraft.

Framför allt är bristen stor på specialistläkare Enligt KT saknas det nästan 850 specialistläkare, vilket nästan är en tiondel av alla Finlands specialistläkare.

”Finjustering hjälper inte längre, det behövs omfattande åtgärder. I dagsläget skulle det vara bra med 3 000 fler läkare i Finland”, säger KT:s chefsekonom Juho Ruskoaho i ett pressmeddelande.

Enligt KT har bristen lett till att var tredje patient inte får träffa en läkare inom den nya vårdgarantins tidsfrist på två veckor.

Är det rätt att sälja ohälsosam snabbmat med hjälp av leksaker? Bild: Yle

Allt fler finländare är överviktiga – ohälsosam mat måste bli dyrare, säger läkare

Närmare 30 procent av de som är minst 30 år har fetma.

Stor läkarbrist i Mellersta Österbotten

Om det fanns läkare att tillgå kunde Mellersta Österbottens välfärdsområde genast anställa 15 stycken enbart inom primärhälsovården.

Det uppger ledande överläkare Katja Virta.

Behoven är också stora inom specialsjukvården. I synnerhet inom barn- och ungdomspsykiatrin, missbruk, urologi och barnjouren behövs fler läkare.

Också vårdarna är för få; i Mellersta Österbotten finns cirka 20 tomma platser på äldreboenden efterom det inte finns personal att tillgå.

Vasa centralsjukhus uppmärksammas som utbildare

Vasa centralsjukhus har utnämnts till en ständigt framgångsrik utbildningsanordnare (kestomenestyjä).

Hedersomnämnandet beviljades av Läkarförbundet och Yngre läkares förening, som årligen samlar in respons av specialiserande läkare.

Överläkaren i gynekologi och förlossningar Jennica Kööpikkä gläds över den nya titeln.

− Målet är att vi i framtiden ska ha kompetenta kollegor. Men naturligtvis hoppas vi också att de som specialiserar sig hos oss ska se Vasa som en bra arbetsplats och en bra plats att bo på, säger Kööpikkä i ett pressmeddelande.

Överläkaren i endokrinologi Otto Knutar tror att det positiva resultatet beror på den goda sammanhållningen.

− Vasa centralsjukhus är tillräckligt litet för att kännas hemtrevligt men tillräckligt stort för att vi ska kunna introducera de studerande även i mer sällsynta arbetsuppgifter, säger Knutar.