Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Framgångssagan över för Kanye West – till och med Elon Musk tar nu ställning mot rapparen

Kanye West iklädd keps med trycket 2023 och en telefon i handen.
Bildtext Kanye West avstängs från Twitter efter att ha publicerat oacceptabla inlägg.
Bild: Diggzy/Jesal/Shutterstock/All Over Press

Det går utför för Kanye West. En gång framgångsrik – nu allt radikalare i sina uttalanden blir han bojkottad av företag och avstängd från plattformar.

Rapparen Kanye West, eller Ye som han numera kallar sig, hann knappt få tillbaka tillgången till sitt Twitter-konto innan han blev avstängd helt och hållet från plattformen.

West förlorade tillgången till sina Instagram- och Twitterkonton i oktober efter att han publicerat inlägg med en uppenbart antisemitisk ton, där han bland annat uttalade sig hotfullt och hatiskt gentemot judar.

Han fick tillbaka sina användarrättigheter en månad senare, efter att Teslagrundaren Elon Musk köpt plattformen, men snart fick till och med Musk nog av Wests uttalanden.

I dag meddelade också den högerkonservativa kontroversiella plattformen Parler att affären med Kanye West inte blir av.

West tydde sig till plattformen som en reaktion på avstängningen från Instagram och Twitter, och för en månad sedan bestämdes det att West skulle köpa plattformen för att ”skydda konservativa åsikter”. Nu hävs affären ”i samförstånd”, enligt Parlers vd.

Tar till antisemitism för att väcka uppmärksamhet

Twitter och Parler är bara ett par av alla bolag som valt att avbryta kontakten med West. Tidigare i höst har bland andra Adidas och Gap avbrutit sina samarbeten med Ye. Också Wests personliga agentur har sagt upp kontakten med honom, och en dokumentär om artisten har lagts på is.

Det började med att West visade upp sig på Paris modevecka iklädd en t-tröja med trycket ”white lives matter”.

Därefter började de antisemitiska uttalandena på sociala medier. På Instagram påstod han att hiphoplegenden Sean Combs skulle vara styrd av judar och kort därefter twittrade han om att tillämpa ”DEFCON 3” på judiska personer – en referens till det amerikanska försvarets beredskapsskala.

Och det slutar inte här. Nyligen deltog West i den högerextrema konspirationsteoretikern Alex Jones’ talkshow Infowars, där han hyllade nazister och visade uppskattning för Adolf Hitler.

West försvarar sig med att påstå att han ju inte kan vara antisemit eftersom han själv är svart.

En man blir filmad av en annan man.

Adidas avbryter allt samarbete med Kanye West efter antisemitiska uttalanden

Många andra företag har tagit avstånd från West.

Trump uppges fungera som inspirationskälla för West

Skandalerna till trots planerar West att kandidera i USA:s presidentval igen, efter att ha gjort ett skamligt valresultat år 2020.

Förra veckan besökte West Donald Trump i sällskap av nationalisten Nick Fuentes. Trump ska fungera som en inspirationskälla för West, och påminner enligt West om honom själv.

Företag tar avstånd från West för att rädda sitt eget rykte, och också den egna familjen motsätter sig hans uttalanden.

West och exfrun Kim Kardashian skiljde sig i februari 2021 och de har fyra barn ihop. West har nu dömts att betala ett skadestånd på 200 000 dollar för att kändisbarnen ska kunna upprätthålla sin livsstil – en summa som inte är helt obetydlig för West efter att han förlorat pengar på alla avbrutna samarbeten.

Den en gång kritikerrosade Kanye West tappar ansiktet gång på gång. West är desperat. Till och med hans egna fans vänder honom ryggen och han ”verkar inte dra sig för någonting för att hitta nytt stöd”, som Amat Levin skriver i Dagens Nyheter.

Kanye West träffar Donald Trump i oktober 2018 - Spela upp på Arenan

Källor: Reuters, The Guardian, BBC, Dagens Nyheter, Expressen, SVT, GP