Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Brist på ungdomslokaler och helgprogram i Jakobstad: ”Platser som känns trygga är otroligt viktiga”

En  man som står framför ett rött trähus.
Bild: Yle/Jakob Laurila

Bristen på ungdomslokaler och helgprogram har varit ett problem i Jakobstad under en tid. Alla ungdomar ska känna att de har någonstans att ta vägen på helgerna, säger David Sandström på ungdomsstationen Fiilis.

David Sandström är koordinator på ungdomsstationen Fiilis. Han säger att det alltid behövs flera ställen för ungdomar att vistas på.

– Det behövs platser som känns trygga där ungdomar kan träffas. Och det är viktigt att de får känna sig hemma där, säger Sandström.

En plats passar kanske inte alla och därför behövs flera ställen så att alla hittar ett ställe där det finns folk som är lika en själv, och där det finns personer att se upp till, tycker Sandström.

Ungdomar om helgerna i Jakobstad: ”Finns inte riktigt något ställe att vara på”

2:43

Viktigt att kommunicera med ungdomarna

David Sandström säger att speciellt nu, när det blir kallare, skulle det vara bra att hitta ett ställe att vara på. Men samtidigt går det inte att tvinga ungdomar att umgås på ett visst ställe.

– Ungdomar är alltid fria och rör sig lite som de vill, säger han.

Sandström tycker att staden – som har pengarna, personalen och ungdomsarbetarna – aktivt behöver kommunicera med ungdomarna för att få veta vad de är intresserade av och vad de vill ha.

– Även ungdomsfullmäktige, som finns i alla kommuner, har en viktig uppgift i att föra fram ungdomarnas åsikter. De har ju en möjlighet att få ungdomarnas röst hörd, säger Sandström.

Texten är skriven av Jakob Laurila, prao på Yle Österbotten.