Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Föräldrar och lärare möttes i skolan i Sjundeå efter oro kring tryggheten – nästa möte redan inprickat

Uppdaterad 02.12.2022 17:57.
Sjundeå hjärta
Bildtext I mars nästa år ska ett nytt möte ordnas.
Bild: Veronica Montén / Yle

I Sjundeå har en diskussion kring tryggheten i skolan blossat upp i både sociala medier och andra medier efter ett inlägg på Facebook.

En förälder skrev att måttet var rågat när en sjätteklassare i den finska skolan Aleksis Kiven koulu slog en fjärdeklassare och efter det var debatten i gång.

Andra föräldrar har bidragit med sina erfarenheter och i torsdags (1.12) ordnades ett föräldramöte om säkerheten i skolcentret i Sjundeå. Både beslutsfattare, tjänstemän och lärare medverkade.

Varierande men mest god stämning

Mötet hade stark uppslutning med kring hundra personer på plats.

Skolcentret Sjundeå hjärta inhyser både Aleksis kiven koulu och Sjundeå svenska skola sedan det nya läsåret började.

Katarina Lodenius, rektor för Sjundeå svenska skola, säger att stämningen på mötet var varierande, men mest god.

Främst ville föräldrar försäkra sig om att de får information.

– En del föräldrar tog upp specifika fall, men på det stora hela så handlar det om en ovisshet. De vill gärna veta mera om vad som händer.

Samtidigt påminner hon om att det är en balansgång kring hur mycket de får säga och hur mycket information de kan ge ut.

Mycket av vår energi har gått åt till att hitta vår egen vardag. Nu ska vi börja hitta samarbetsformer med varandra och utnyttja allt det positiva med att vi är under samma tak

― Katarina Lodenius, Sjundeå svenska skola

Lodenius förespråkar en öppen kommunikation med både lärare och elever och konstaterar att det fortfarande är nytt med de båda skolorna under samma tak.

– Våra och deras elever ser saker som händer i den andra skolan, och då behöver vi också reagera. Det räcker kanske inte med att bara diskutera med våra elever utan också informera vårdnadshavarna om att något har hänt och att de ska ta kontakt om de undrar över något.

Hon tror ändå inte att oroligheterna är ett resultat av att skolorna fortfarande söker sin plats i det nya skolcentret, men säger att det förstås tar tid för alla att vänja sig.

– Mycket av vår energi har gått åt till att hitta vår egen vardag. Nu ska vi börja hitta samarbetsformer med varandra och utnyttja allt det positiva med att vi är under samma tak.

Väntar på svaren från trivselenkät

Vad gäller händelsen som var startskottet till diskussionen på sociala medier säger Lodenius att hon inte har något att kommentera då hon endast hört rykten om det skedda. Däremot vill hon poängtera att konflikter uppstår i skolor.

– Vi talar fortfarande om barn som lär sig sociala färdigheter och det är något vi jobbar med väldigt mycket i alla årskurser i båda skolorna, berättar Lodenius.

En oidentifierbar elev sitter i en soffa i skolans bobliotek och ser på sin telefon.
Bildtext Saker och ting sker när barn och unga lär sig sociala färdigheter, menar rektor Katarina Lodenius. Bilden är inte från skolan i Sjundeå.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

För ett par veckor sedan fick eleverna i Sjundeå svenska skola fylla i en trivselenkät. Eftersom skolpsykologen varit tjänstledig har de ännu inte fått ta del av resultaten.

– Jag skulle jättegärna haft elevernas svar för att kunna föra en diskussion. Där har vi bland annat frågat om kompisrelationer, den nya skolbyggnaden och raster. Utifrån de svar vi får tar vi itu med saker, förklarar Lodenius.

Ett nytt möte är redan inprickat till mars nästa år.

– Allt som diskuterades på mötet dokumenterades och nu ska vi sitta ner och fundera vad vi tar fasta på och vilka förändringar vi ska göra och efter sportlovet ska vi träffas nästa gång, berättar Lodenius.

Du kan läsa mera på Sjundeå kommuns webbplats.

Diskussion om artikeln