Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jessie Diggins vann sekundstriden i Lillehammer – Kerttu Niskanen på 18:e plats bästa finländare: ”Vi funderade på hur vi kunde vara så långt efter”

Uppdaterad 02.12.2022 15:43.
Kerttu Niskanen åker skidor.
Bildtext Kerttu Niskanen tyckte att skidorna var okej.
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT/All Over Press

Världscuphelgen i Lillehammer körde i gång med damernas 10 kilometer i fristil. Tävlingen hade en klar förhandsfavorit i svenskan Frida Karlsson som inte alls fick till det.

Frida Karlsson var avsågad redan då loppet kommit halvvägs och segerkampen visade sig bli en strid mellan Katharina Hennig från Tyskland och Jessie Diggins från USA.

Diggins gick ut bland de sista och Hennig fick i 13 minuter bita på naglarna i målområdet.

Katharina Hennig åker skidor.
Bildtext Katharina Hennig får fortsätta jaga sin första seger i världscupenj.
Bild: Kimmo Brandt / AOP

Med 1,8 kilometer till mål hade Hennig en sekund till godo på Diggins, men den duktiga utförsåkaren Diggins avslutade vasst och vann tävlingen med 3,8 sekunder.

– Jag hade otroliga skidor. Det fanns amerikaner över allt som hejade på mig, säger Diggins i Viaplays intervju.

Vinnaren konstaterar att hon hade full koll på läget.

– Jag gillar inte att höra mellantider, utan vill helst bara fokusera och ösa på. Men det var ett bra race och jag tänkte att jag kanske borde lyssna.

Eveliina Piippo överraskade positivt

För finländarna gick det inget vidare. Kerttu Niskanen var 52 sekunder från täten och bästa finländare på en 18:e plats. Niskanen och de övriga finländarna tyckte inte att skidorna förklarade de blygsamma resultaten.

– Vi funderade med flickorna på hur vi kunde vara så långt efter? Jag försökte hålla jämn takt. Det kändes inte så illa, men resultatmässigt var det inte bra.

– Säsongsstarten har varit oerhört jobbig. Jag är fortfarande långt efter. Men då jag inte tycker mig ha problem får jag lita på att jag är på rätt spår, säger Niskanen till Viaplay.

Inte den bästa dagen, men helt okej

― Eveliina Piippo

Eveliina Piippo slutade 21:a och var dagens blåvita utropstecken. Piippo besegrade en blek Krista Pärmäkoski med hela 15 sekunder.

– Det var bättre än jag hade förväntat mig. Inte den bästa dagen, men helt okej, säger Piippo till Viaplay.

– Det vore fint om jag fick en till start. Jag har en B- och C-plan, men kanske jag får visa upp mig på nytt efter den här insatsen?

Damernas chefstränare Jussi Piirainen säger att Piippo får vänta på beskedet.

– Vi har tagit ut sex skidåkare och Eveliina Piippo är för tillfället reserv. Om någon insjuknar har hon möjligheten att få åka, säger Piirainen till Yle Urheilu.

Krista Pärmäkoski åker i Ruka.
Bildtext I Ruka för en vecka sedan slutade Krista Pärmäkoski femma på 10 kilometer och nia i den dubbelt så långa jaktstarten.
Bild: EPA-EFE

Pärmäkoski fick nöja sig med en 27:e plats och var en minut och elva sekunder långsammare än vinnaren Diggins. Hon hade ingen förklaring till den blygsamma placeringen, men säger att planen fortsättningsvis är att ställa upp på lördag och söndag.

– Spontant känns det som att vi inte hade de bästa skidorna. Så dåligt tycker jag inte att jag åkte. Men det var ingen bra dag, säger Pärmäkoski till Viaplay.

På lördag tävlas det i fristilssprint och på söndag står 20 kilometer långa masstarter i klassisk stil på programmet.

Resultat, damer 10 km:

1. Jessie Diggins, USA 23,49,5
2. Katharina Hennig, GER +3,8
3. Heidi Weng, NOR +15,4
4. Ebba Andersson, SWE +15,5
5. Anne Kjersti Kalvå NOR +15,9

18. Kerttu Niskanen, FIN +51,7
21. Eveliina Piippo, FIN +56,8
27. Krista Pärmäkoski, FIN +1.11,2
36. Jasmin Kähärä, FIN +1.47,2

37. Anni Alakoski, FIN +1.48,4
42. Jasmi Joensuu, FIN +2.22,5

Diskussion om artikeln