Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska mästerskapen i Lillehammer: Nio norrmän bland de tio första – stora knallen Iver Tildheim Andersen vann i sin andra världscupstart

Uppdaterad 02.12.2022 15:40.
Iver Tildheim Andersen i världscupen.
Bildtext Iver Tildheim Andersen gjorde sitt livs bästa lopp.
Bild: EPA-EFE

Norge målade resultatlistan i blått, rött och vitt på hemmaplan. Det förvånade ingen – däremot var segraren en sensation. Få hade koll på Iver Tildheim Andersen innan han satte resten av fältet på plats.

Norsk världscupseger i herrarnas fristilslopp i Lillehammer var en lågoddsare. Men de som hade prickat Iver Tildheim Andersen som vinnare i säsongens tredje distanstävling var nog få.

Men när hela armadan av rödklädda hemmaåkare hade gått i mål var knallen ett faktum.

Andersen gjorde sin blott andra start i världscupen och då blev det en fullträff. 22-åringen låg tvåa halvvägs, men hans fart på andra halvan kunde ingen matcha. Rutinerade Didrik Tønseth ledde efter fem kilometer, men fick släppa förbi sig Andersen.

– Rätt otroligt, jag förväntade mig inte det här. Jag var bara ute efter att förbättra min bästa placering i världscupen, säger Andersen i segerintervjun.

Iver Tildheim Andersen i världscupen.
Bildtext Iver Tildheim Andersen fick sällskap på pallen av Didrik Tønseth och Hans Christer Holund.
Bild: EPA-EFE

Det gick verkligen vägen. Andersens enda tävling i världscupen kom i Oslo i vårvintras – och då gick han i mål som 24:e man på femmilen.

Klæbo stod över

Andersen – juniorvärldsmästare från 2020 – satt stadigt i vinnarstolen en god stund innan han kunde fira sin skrällseger – en av de mest överraskande segrarna i världscupen under de senaste tio åren.

– Ute i spåret hörde jag att jag tog ledningen och ökade försprånget. Det var kul och rätt överraskande. Jag trodde inte att jag skulle vinna.

Norges största stjärna Johannes Høsflot Klæbo stod över på grund av halsont, men det spelade absolut ingen roll.

Eller vad sägs om nio norska åkare bland de tio främsta? Enda icke-norska åkare var britten Andrew Musgrave – som dessutom tillbringar mycket tid i Norge till vardags.

– Det ser ju inte speciellt bra ut med så många norrmän högst upp i resultatlistan, men det måste poängteras att en nation som inte får delta och inte ska vara här. Under en normal säsong hade vi inte haft nio bland de tio främsta, säger Hans Christer Holund enligt NRK.

Finländarna tröttnade

För de finländska damerna blev fredagens tävling inget att hänga i julgranen. Herrlaget fick nöja sig med ungefär samma placeringar som de bästa blåvita damerna.

Bäst för dagen var Lauri Lepistö. Han låg mindre än halvminuten efter täten med drygt tre kilometer kvar att köra, men han kroknade en del och var bästan femtio sekunder efter i mål.

Lepistö blev 21:a och hade flera landsmän tätt efter sig. Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm och Markus Vuorela tog sig också in bland de trettio främsta.

– Det skulle vara enkelt att skylla på annat som vallning och skidor och ge tränaren sparken, men det är bara att titta sig i spegeln. Jag kroknade lite på slutet och det är jag inte nöjd med, säger Lindholm.

Flera av finländarna startade optimistiskt – Lindholm låg trettonde tidigt, Mäki var femma efter ett varv – men de tröttnade. Lindholm drog nytta av norska ryggar på sista varvet och höll ihop hyfsat, men var inte lika stark som i jaktstarten i Ruka då han var tredje snabbast.

– Det var hög fart, men jag försökte bara att hålla samma rytm som dem, säger Lindholm.

På lördag fortsätter världscupen i Lillehammer med sprint.

Världscupen i längdåkning

Herrar, 10 km (f):
1. Iver Tildheim Andersen, NOR 21.12,6
2. Didrik Tønseth, NOR + 2,8
3. Hans Christer Holund, NOR + 9,1
4. Andrew Musgrave, GBR + 12,5
5. Håvard Moseby, NOR + 16,4
6. Pål Golberg, NOR + 20,2
7. Martin Løwstrøm Nyenget, NOR + 20,3
8. Mattis Stenshagen, NOR + 23,5
9. Sjur Røthe, NOR + 24,7
10. Simen Hegstad Krüger, NOR + 26,7
---
21. Lauri Lepistö, FIN + 47,8
24. Perttu Hyvärinen, FIN + 50,1
26. Remi Lindholm, FIN + 51,6
29. Markus Vuorela, FIN + 52,4
34. Arsi Ruuskanen, FIN + 56,7
38. Joni Mäki, FIN + 59,5

Diskussion om artikeln