Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin till Scholz: De ryska attackerna mot ukrainsk infrastruktur är ”oundvikliga”

Olaf Scholz lutar sitt huvud mot sin hand och tittar åt sidan.
Bildtext Tysklands förbundskansler Olaf Scholz talade med Putin på fredagen. Scholz fördömde bland annat de ryska luftangreppen mot den civila infrastrukturen i Ukraina.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Rysslands president Vladimir Putin sa på fredagen till Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att den tyska och västerländska linjen mot Ukraina är "destruktiv", och att de ryska attackerna mot ukrainsk infrastruktur är ”oundvikliga”.

Enligt Putin är det destruktivt av väst att ”pumpa in vapen” till den ukrainska regimen och att träna den ukrainska militären, sa Putin.

Putin sa också att det politiska och ekonomiska stödet från Ukrainas västallierade leder till det faktum att Ukraina helt avvisar tanken på alla förhandlingar.

Putin och Scholz talade i telefon med varandra på fredagen.

Putin: de ryska attackerna mot Ukrainas infrastruktur ”oundvikliga”

Under samtalet försvarade Putin Rysslands robotattacker mot mål i Ukraina. Enligt Putin är de ryska attackerna mot Ukrainas infrastruktur ”undvikliga”.

De ryska åtgärderna har blivit ett påtvingat och oundvikligt svar på Ukrainas provokativa attacker mot Rysslands civila infrastruktur, sa Kreml i ett uttalande efter telefonsamtalet.

Ryska attacker har under de senaste veckorna drabbat Ukrainas energinät, och miljontals ukrainare har tvingats utstå kyla och mörker samtidigt som vintern närmar sig.

Putin sa också att Ryssland borde få delta i utredningarna kring det som Ryssland kallar ”terroristangrepp” mot Nord Streams gasledningar i Östersjön.

Scholz uppmanar Putin att hitta en diplomatisk lösning

Förbundskansler Olaf Scholz uppmanade å sin sida Putin att hitta en diplomatisk lösning på Ukrainakonflikten så snart som möjligt, inklusive ett tillbakadragande av ryska trupper, säger Scholz talesperson i ett skriftligt uttalande.

Scholz fördömde särskilt de ryska luftangreppen mot den civila infrastrukturen i Ukraina.

Scholz underströk också Tysklands beslutsamhet att stödja Ukraina så att försvaret mot den ryska aggressionen kan säkerställas.

De två ledarna talade i en timme och kom överens om att fortsätta att upprätthålla kontakten.

Källor: Reuters, AP, AFP