Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bostadsmarknaden i Hangö har gått från het till normaltemperatur: ”Det är Hangöborna som köper nu”

Sex porslinshus uppradadee i ett fönster. Ljusslingor (julljus) inne i husen. Ute kan man se ett gult trähus och Hangös vattentorn.
Bildtext Just nu är det ganska tyst och lugnt på bostadsmarknaden. Så också i Hangö där allt gick åt på nolltid under pandemin.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Bostäderna i Hangö säljs inte längre vid första visningen och de dyraste husen kan vara till salu i ett helt år. Hangö sägs fortsättningsvis vara pop bland köpare från huvudstadsregionen, men efterfrågan har minskat.

Det är en lugn decemberförmiddag i Hangö. Några hundägare är ute på promenad och stannar utanför ett skyltfönster där det finns bilder på hus och lägenheter som är till salu. Sedan går de vidare. Om det var av nyfikenhet för att kolla hur mycket grannen begär för sitt hus eller om paret funderar på att köpa bostad förblir oklart.

Inne på kontoret i Aktias fastighetsförmedling klär fastighetsmäklare Sari Berndtsson på sig granna gummistövlar. Hon ska strax iväg på en värdering. Före det vill jag veta hur het eller sval bostadsmarknaden är i Hangö; speciellt i tider av höga energipriser och stigande räntor.

– Jag skulle inte prata om en Hangöbubbla längre, nu har bostadsmarknaden normaliserats, läget är som åren 2018-2019, säger Sari Berndtsson.

En kvinna står med armarna i kors och ler mot kameran. Hon står vid en vit vägg med grön klätterväxt, en blommig akvarell (tavla) och en porslinstallrik med blommotiv som hänger på väggen.
Bildtext Hangöbon Sari Berndtsson har 20 års erfarenhet av att sälja bostäder i sin hemstad.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Längs samma gata, Boulevarden i Hangö, men lite längre mot torget finns Hima & huvila som också förmedlar bostäder i Hangö. I deras fönster finns ljusslingor och små pastellfärgade hus av keramik. Företaget har specialiserat sig på lite dyrare objekt, men fastighetsmäklare Malin Fagerlund säger att företaget nog säljer allt som kunderna anförtror dem.

Fagerlund är inne på samma linje som Berndtsson vad gäller efterfrågan på bostäder i Hangö.

– Bostadsmarknaden är kanske inte lika galen längre, om man kan säga så, säger Malin Fagerlund.

Utbudet större än under pandemin

Nu finns det igen ett rätt stort utbud av hus och lägenheter till salu i Hangö. Bostäderna i Hangö säljs inte längre vid första visningen och inte heller till högre priser än det begärda, så som fallet var under coronaåren, eller toppåren när folk från huvudstadsregionen köpte fritidsbostäder i Hangö utan att knappt ha sett dem.

– Priserna har nog kommit ner, kanske tio procent i grova drag, säger Malin Fagerlund.

En kvinna står inne vid en gammal dörr som är dekorerad med ljusslinga. En svart metallampa hänger från taket. Hon ler mot kameran.
Bildtext Malin Fagerlund säger att det nog går att hitta en första bostad i Hangö. Det finns till och med hus till rimliga priser, säger hon.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Det anser däremot inte Sari Berndtsson, men hon har i stället märkt att försäljningstiderna har blivit längre.

– Jag tycker priserna har hållits, åtminstone har de inte gått ner ännu.

Försäljningstiderna för hus i Hangö har blivit längre – ett dyrt objekt kan vara till salu i ett år

6:10

Berndtsson säger att försäljningstiderna är mellan en och fyra månader. Ett dyrare hus kan vara till salu i ett år.

De som som under de allra hetaste pandemiåren tog timeout på grund av prisnivån har hittat tillbaka

― Fastighetsmäklare Malin Fagerlund, Hima & huvila

Både Berndtsson och Fagerlund säger att Hangö fortsättningsvis är populärt och trendigt för människor från huvudstadsregionen som vill köpa en fritidsbostad i staden.

– Köpare finns nog ännu. De som som under de allra hetaste pandemiåren tog timeout på grund av prisnivån har hittat tillbaka, säger Malin Fagerlund.

Fagerlund syftar i första hand på de som letar efter en fritidsbostad, men hon säger att också Hangöborna har börjat se sig om efter nya hem.

Hangöborna både säljer och köper nu

Under hösten har Sari Berndtsson främst gjort bostadsaffärer med Hangöbor. Hon räknar med att ungefär 80 procent av affärerna har gjorts av Hangöbor.

– Det är Hangöborna som köper nu, den trenden har svängt, säger Sari Berndtsson.

När Hangöbor köper nya hus eller lägenheter betyder det oftast att de också lägger ut sitt gamla hem till försäljning. På grund av det finns det fler hus till salu än under coronaåren.

Det har inte kommit objekt till salu som köpts under åren 2020-2022

― Fastighetsmäklare Sari Berndtsson, Aktia, ser ingen panik bland de som betalat fullt pris

De som köpte bostad under pandemin har däremot inte börjat sälja.

– Det har inte kommit objekt till salu som köpts under åren 2020-2022, säger Sari Berndtsson.

Malin Fagerlund har inte heller noterat att någon fritidshangöbo skulle vilja sälja sin bostad på grund av oro för att värdet på lägenheten eller huset skulle minska i värde.

Utbudet på bostäder som är till salu i Hangö har ökat – priserna har gått ner med tio procent

8:20

Däremot har hon haft några kunder som köpt ett andra hem i Hangö och sedan sålt när de märkt att de inte har hunnit vara i staden så mycket som de tänkte.

Färre bostadslån och högre räntor

Just nu är det i alla fall väldigt lugnt på bostadsmarknaden, inte bara i Hangö som både Fagerlund och Berndtsson bekräftar, utan i hela landet.

Finlands bank har noterat att efterfrågan på nya bostadslån var väldigt svag i oktober, cirka en tredjedel mindre än vid motsvarande tid i fjol. Senast som beloppet av utbetalda bostadslån i oktober var så här lågt var 2004.

Visst kan vi skönja en viss oro, men vi ser ingen panik

― Vd Mats Enberg, Andelsbanken

Räntan på nya bostadslån var i genomsnitt 3,09 procent i oktober.

Också de som har bostadslån bundna till 12 månaders euriborränta börjar vara lite bekymrade.

– Visst kan vi skönja en viss oro, men vi ser ingen panik, säger Mats Enberg som är verkställande direktör vid Andelsbanken Raseborg.

En man i mörk kostym poserar framför kameran. Väggen bakom är helvit.
Bildtext Mats Enberg, vd för Andelsbanken Raseborg vill lugna ner nervösa västnylänningar med bostadslån. Inflationen kommer att avta och räntorna stabiliseras tror han.
Bild: Linda Baarman

De senaste månaderna har banken gjort färre bostadsaffärer.

– Men de är på motsvarande nivåer som före pandemin, så läget har egentligen normaliserats. Jag tror ändå att efterfrågan på bostadslån kommer att vara ganska svag de närmaste sex månaderna.

Enberg säger att bankens kunder får rådet att se över ekonomin i god tid och tillsammans med bankens personal kan man gå genom boendekostnader, elkonsumtionen och matutgifterna.

– Vi tror nog inte att räntorna kommer att gå ner till noll procent längre och tre procent är den normalnivå vi brukar räkna med i samband med lån. Det här har varit i teorin och nu är det på riktigt, säger Mats Enberg.

Folk har jobb och mera besparingar

Mats Enberg manar ändå till is i magen och lugn trots att räntehöjningen känns lika obehaglig som de höga elpriserna. Han tror nämligen inte på någon djup lågkonjunktur.

– Människor kommer att ha jobb och det kommer att finnas behov av att byta bostad och ta lån. En lugnare period, men vi tror inte på någon djup recession.

Husköpen har minskat i Västnyland men bankdirektör manar till lugn: ”Vi diskuterar tillsammans och ser vad som är ett lämpligt l

9:14

Den långt utdragna pandemin har också lett till att många har sparat pengar.

– Vi har i bankbranschen sett att människor har sparat mera, man har inte gjort av med pengar. Det finns mera pengar på kontot och det är besparingar som används nu.

Mats Enberg tillägger ändå att de som har haft det tufft tidigare har det också nu.

Tyst och lugnt på bostadsmarknaden

Mats Enberg, vd för Andelsbanken Raseborg tror alltså att bostadsmarknaden kommer att stanna upp ett tag.

– De flesta ekonomiska experterna förutspår att bostadspriserna sjunker med fyra till sex procent nästa år och det är ganska dramatiskt, säger Enberg.

Däremot tror Mats Enberg inte att räntorna på bostadslånen kommer att fortsätta skjuta i höjden.

– Jag tror inte räntorna stiger så mycket nästa år. Inflationen kommer antagligen att ge med sig och ränteläget kommer troligtvis att stabilisera sig på nuläget, säger bankdirektör Mats Enberg.

Tre rosafärgade hus i porslin står i rad på ett träbord.
Bildtext Många drömmer om ett hus i Hangö men få har haft en tillräckligt tjock plånbok de senaste åren. Var bostadspriserna ligger i vår vet ingen.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Under årens lopp har fastighetsmäklare sagt att november och december brukar vara de lugnaste månaderna under året. Det här märks också i Hangö.

– Det här är det normala, det är säsongstystnad. Tidigare om åren har det dragit i gång i januari och jag tror på det. Objekt kommer till salu hela tiden, säger fastighetsmäklare Malin Fagerlund.

Under våren borde alltså bostadsaffärerna komma igång på allvar igen. Då kan man se hur mycket energikrisen har påverkat folks privatekonomi tror fastighetsmäklare Sari Berndtsson vid Aktias fastighetsförmedling i Hangö.

Berndtsson säger att det är okej att lägga ut sitt hem till salu också under de här lugna månaderna om det handlar om objekt som hon vet att det finns efterfrågan på. Hit hör bland annat mindre lägenheter.

– Men lite större objekt eller hus skulle jag vänta med till januari eller februari, säger Sari Berndtsson, men med tillägget:

– Man behöver bara en köpare och det kan hända att det är just i december eller januari som den hittar huset i Hangö.

Diskussion om artikeln