Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Nationalteatern störtar gamla hjältar och lyfter fram nya dygder i Finlands historia

Fyra sammanbitna människor i en bil. Ett äkta par i medelåldern på baksätet, i framsätet två karlar.
Bildtext ”Skjutsningen” av K. J. Ståhlberg (spelad av Vesa Vierikko) år 1930 bidrog till att vända samhällets attiyder emot den auktoritära högern. Den misslyckade kidnappningen väckte stor bestörtning i landet.
Bild: Mitro Härkönen / Nationalteatern

Politikern Ståhlberg ställs mot militären Mannerheim i historiskt kostymdrama. Nationalteatern använder sitt 150-årsjubileum till att leverera historiskt sprängstoff i en föreläsande förpackning.

Med anledning av sitt 150-årsjubileum spelar Nationalteatern föreställningen Ensimmäinen tasavalta (ung. Den första republiken). Hjälten i dramat är Finlands första president K. J. Ståhlberg (1865–1952), en central gestalt som hamnat i skuggan av krigsårens generaler och politiker.

Pjäsen följer hans liv och karriär fram till den ökända ”skjutsningen” år 1930 då han och hustrun Ester kidnappades av medlemmar av den högerextrema Lapporörelsen.

Därför pratar alla om K J Ståhlberg - en stålman för sin tid

30:28
Kulturpodden fördjupar sig också i K.J. Ståhlberg och hustrun Ester.

På Nationalteaterns stora scen grälar herrar i frack om lagförslag, statsskick och rösträttsreformer. Föreställningen liknar ett klassiskt kostymdrama, men som helhet är det en ovanlig teaterform som möter åskådaren.

För manus och regi står Nationalteaterns huvudregissör Esa Leskinen. I manuset förlitar han sig tungt på citat ur böcker och tal, vilket slår an en högtidlig och tungrodd ton.

En ansenlig del av replikerna deklameras ut i publiken, exempelvis den flitigt använda frasen ”Finland var nu en republik” som uttalas med allvar och pondus.

Fem personer i ålderdomliga kostymer bläddrar i papper vid ett stort skrivbord.
Bildtext Ensimmäinen tasavalta håller sig gärna i de protokollförda mötenas kabinett, vilket ger pjäsen en något docerande ton.
Bild: Mitro Härkönen / Nationalteatern

Ett rörligt kamerateam följer skådespelarna på scenen och närbilderna projiceras i svartvitt på skärmar i bakgrunden. Den svartvita filmen ackompanjeras av en pianist vilket skapar en besynnerlig stumfilmseffekt.

Det historiska narrativet framskrider också med beskrivande texter som projiceras på skärmar i bakgrunden.

Helhetsupplevelsen liknar på pricken en av dessa sakliga och något svårgenomträngliga historiska dokumentärer där en myndig mansstämma refererar utvecklingen i historieböckernas förvaltningstermer: lantdagsordningar, regeringsreformer, rösträtt.

Men bakom det torra språket framgår det i glimtar att även Finlands historia består av ett spel om makten på liv och död.

En skäggig man i paraduniform, i bakgrunden ett gammalt svartvitt foto av en empirfasad.
Bildtext Förklarande texter projiceras på svartvita fotografier i bakgrunden, vilket förstärker känslan av en historisk dokumentär.
Bild: Mitro Härkönen / Nationalteatern

Blodiga år i politiken

Ståhlbergs politiska karriär sammanföll med de omvälvande första decennierna av 1900-talet. Runt om i Europa störtade de gamla kejsardömena och politiken blev en arena där mer eller mindre militanta massrörelser handgripligen kämpade om makten.

Vesa Vierikko spelar den mustaschbehängda mittenpolitikern Ståhlberg som först dras till politiken och men senare drar sig undan. Men gång på gång knuffas han tillbaka in i händelsernas centrum för att hindra profiler med starkare ambitioner från att gripa makten.

Den frisinnade borgaren Ståhlberg betonade vikten av rättsstaten och lagenlighet. Åren efter inbördeskriget ställde det honom i konflikt med den segrande högern som ville omsätta sin militära seger i politisk dominans, om det så gällde att införa monarki eller inskränka rösträtten.

Kaarlo Juho Ståhlberg.
Bildtext K. J. Ståhlbergs (1865–1952) politiska karriär sammanföll med republiken Finlands formativa år kring självständigheten och inbördeskriget.
Bild: Yle

Som borgerlig politiker var Ståhlberg illa omtyckt inom vänstern, men trots det blev han han en samlande punkt för mitten- och vänsterpartierna.

Då riksdagen valde landets första president hade Ståhlberg låga förväntningar men lät sig övertalas att ställa upp. Till sin förvåning vann han med bred marginal – 143 mot 50 röster – över motkandidaten Gustaf Mannerheim, den segrande generalen från inbördeskriget.

Detta gjorde honom avskydd inom högern som såg honom som en smygsocialist. Som ny president hälsades han med mordhot. Han fick bland annat ett brev undertecknat av 32 officerare inom jägarrörelsen som hotade att mörda honom om han inte avgick.

I dag är det svårt att greppa hur ofta mord och våld användes i politiska syften runt om i Europa. Gatupatruller och väpnade miliser drabbade samman, tjänstemän mördades, till och med kejsarna själva.

Under Rysslands Romanovdynasti var det så få av tsarerna som dog av naturliga orsaker att den franska författaren Germaine de Staël beskrev landet som en ”autokrati mildrad av strypning”. Den nordvästliga avkroken Finland var inget undantag.

En man i svart frack sitter på en stol. I bakgrunden en man med gevär och röd armbindel.
Bildtext Ståhlberg spelas i föreställningen av en porträttlik Vesa Vierikko.
Bild: Mitro Härkönen / Nationalteatern

Spoiler: Skurken är Mannerheim!

Det är svårt att skaka av sig förnimmelsen att åskådaren i Ensimmäinen tasavalta bevittnar något annat än teater.

Både att visa politiska ledare på scenen och att använda historiskt källmaterial är visserligen klassiska hörnstenar i dramatiken åtminstone sedan Shakespeare. Men scenkonstens väsen är att visa kroppar på scenen, och därför tenderar skådespel också att visa härskarna med sina tvivel, skröpligheter, övermod och laster. Skådespel är också en subversiv påminnelse om att makt är något som iscensätts i rummet. Den ena stunden verkar den solid och självklar som en naturkraft, bara för att upplösas och försvinna i nästa ögonblick.

Men Ensimmäinen tasavalta gör något annat. Det ges sparsamma glimtar av privatpersonen Ståhlberg, för det mesta håller gestaltningen ett respektfullt avstånd till statsmannens person och själsliv.

Istället använder föreställningen den formella minneskulturens språk och symboler för att göra ett starkt historiskt påstående: skurken i dramat är Mannerheim.

Den vita arméns överbefälhavare Gustaf Mannerheim, som traditionellt framställts som Finlands stora statsman och försvarare, framstår här som en auktoritär general stödd av opålitliga skyddskårer som snusar efter makten. Deras främsta mål är att ingripa i det pågående ryska inbördeskriget genom ett angrepp mot den röda huvudstaden Petrograd – vilket skulle ha ödesdigra följder för republiken Finland oberoende vem som gick segrande ur kriget.

svartvit bild av en man i uniform och med många medaljer
Bildtext Gustaf Mannerheim (1867–1951) ses traditionellt som en landsfader i Finland. I denna föreställning framställs han mindre smickrande.
Bild: Public Domain

Men som rysk officer är Mannerheims målsättning inte att värna om ett självständigt Finland, utan att återupprätta det ryska imperiet.

En sådan tolkning är snarast hädisk ur den traditionella historieskrivningens perspektiv, där Mannerheim snarast upphöjts till nationalhelgon. Men inom historieforskningen har man redan börjat genomskåda mytbildningen omkring honom.

Det var många som suktade efter att införa diktatur i Finland, påpekar professor emeritus i politisk historia Seppo Hentilä för Yle. Ytterhögern försökte gång på gång inrätta Mannerheim som diktator ända fram till 1930-talet då Mannerheim själv satte stopp för alla sådana planer.

Nya fosterländska dygder

Spänningarna i samhället kulminerade i den ökända ”skjutsningen” av Ståhlberg då han och hustrun Ester kidnappades av två medlemmar av Lapporörelsen utanför sitt hem på Brändö i Helsingfors och kördes iväg österut. I Joensuu visade det sig att planen gått snett. De beväpnade männen tappade modet och slank iväg i tur och ordning tills presidentparet satt kvar i en tom bil.

Lyssna på Krimpodden om fallet, Presidenten är kidnappad!

Presidenten är kidnappad!, del 1/3: Kapningen - ”paketet” hämtas på Brändö i Helsingfors

27:13

Den misslyckade kidnappningen väckte bred bestörtning runt om i landet och bidrog till att vända samhällets attityder emot ytterhögern.

Istället för Mannerheims krigiska antibolsjevism lyfter Ensimmäinen tasavalta i K. J. Stålberg upp helt andra slags fosterländska dygder. Ståhlberg framstår som en frisinnad borgare med förståelse för det arbetande folkets strävan och behov.

Istället för att låta sig lockas iväg på vidlyftigare äventyr ser han som det viktigaste att upprätthålla lagen och söka samförstånd i ett land som inte länge sedan slets sönder av inre motsättningar.

Han betonade vikten av att försonas med sina tidigare motståndare, att inte låta oenigheter övergå i fiendskap, och att inte låta fiendskap bestå.