Få ut mer av grisen än bara bacon och skinka – en prima lever blir utan alltför stort besvär en bredbar pastej
Glöm inte bort alla fina delar på ett djur, att ta vara på hela djuret har blivit allt viktigare. Här kan du prova ett ganska enkelt recept på leverpastej.
Vi äter allt mindre inälvor och om vi någon gång gör det är det främst som färdig mat.
– Grisen har ju bara två filéer så vi behöver kunna tänka oss att ta vara på hela djuret, säger kocken Anders Samuelsson som vill uppmuntra oss att våga testa på mat med inälvor.
Att göra leverpastej hemma i köket är inte så svårt men det tar lite tid.
Leverpastej är ett gammalt mathantverk
Även om leverpastej hör till den vanligaste leverrätten håller själva mathantverket på att glömmas bort. Det är ett litet pyssel att göra egen pastej, därför kan det vara värt att göra en lite större sats.
Om du vill konservera leverpastej ska du baka den i steriliserade glasburkar och sätta på locken direkt pastejen kommer ut ur ugnen. Leverpastej går också bra att frysa in, men då skall du välja andra burkar, till exempel folieformar.
Lever är vitaminrikt – men måttligt intag rekommenderas
Levern är sprängfylld av bland annat A-vitamin, järn och folat. Vissa behöver ändå vara försiktiga med sitt intag av A-vitamin. Speciellt gravida och barn under skolåldern rekommenderas att begränsa sin leverkonsumtion, enligt livsmedelsverket.
Bredbar leverpastej bakad i burk
Mängd: 4-5 burkar
Tillagningstid: 120 min, varav förberedelser 30 min
Ingredienser
500 g grislever eller ungnöt (putsad)
1 gul lök, finhackad
smör till stekning
25 g ansjovisfiléer (3–4 st)
200 g bog eller karré av gris, benfri
3 ägg
1 dl vetemjöl
2 tsk torkad mejram
2 ½ tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
2 ½ dl vispgrädde
Instruktioner
Värm ugnen till 125˚. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs löken blank och genomskinlig på låg värme. Låt den svalna.
Skär levern i centimeterstora bitar. Skär ansjovisfiléerna och köttet i små bitar. Lägg dem i matberedarens skål tillsammans med lök, ägg, mjöl, smör och kryddor. Kör maskinen med kniv och tillsätt grädden i en tunn stråle genom matarröret. Mixa tills smeten är slät.
Stek ett prov av smeten i smör i en stekpanna, smaka av och justera kryddningen med salt och kryddor.
Häll pastejsmeten i smorda ugnssäkra glasburkar och ställ dem i en långpanna. Fyll på med vatten och grädda pastejerna i vattenbad till en innertemperatur på 72˚, cirka 1,5 timme.
Låt svalna och kyl den sedan.
Testa också en pastej på röda linser
Vill du ha ett köttfritt alternativ till leverpastej kan du testa vår fina linspastej. Den är ännu enklare att tillaga men minst lika god.
En krämig pastej med picklat passar perfekt på julbordet – röda linser är huvudingrediensen och smaksättningen klassisk
Linspastejen är vegetarisk och går utmärkt att frysa in.