Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Få ut mer av grisen än bara bacon och skinka – en prima lever blir utan alltför stort besvär en bredbar pastej

En glasburk med en beige smet i. Burken innehåller leverpastej.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Glöm inte bort alla fina delar på ett djur, att ta vara på hela djuret har blivit allt viktigare. Här kan du prova ett ganska enkelt recept på leverpastej.

Vi äter allt mindre inälvor och om vi någon gång gör det är det främst som färdig mat.

– Grisen har ju bara två filéer så vi behöver kunna tänka oss att ta vara på hela djuret, säger kocken Anders Samuelsson som vill uppmuntra oss att våga testa på mat med inälvor.

Att göra leverpastej hemma i köket är inte så svårt men det tar lite tid.

En grislever skuren i bitar.
Bildtext Levern är en fin del av en gris.
Bild: Yle/Marika Lytts-Råholm

Leverpastej är ett gammalt mathantverk

Även om leverpastej hör till den vanligaste leverrätten håller själva mathantverket på att glömmas bort. Det är ett litet pyssel att göra egen pastej, därför kan det vara värt att göra en lite större sats.

Om du vill konservera leverpastej ska du baka den i steriliserade glasburkar och sätta på locken direkt pastejen kommer ut ur ugnen. Leverpastej går också bra att frysa in, men då skall du välja andra burkar, till exempel folieformar.

Ett ugnsfat fyllt med glasburkar med en beige smet i.
Bildtext Smeten mixas ihop och sedan är det bara att hälla upp den i burkar och baka i vattenbad i ugnen.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Lever är vitaminrikt – men måttligt intag rekommenderas

Levern är sprängfylld av bland annat A-vitamin, järn och folat. Vissa behöver ändå vara försiktiga med sitt intag av A-vitamin. Speciellt gravida och barn under skolåldern rekommenderas att begränsa sin leverkonsumtion, enligt livsmedelsverket.

Bredbar leverpastej bakad i burk

Mängd: 4-5 burkar

Tillagningstid: 120 min, varav förberedelser 30 min

Ingredienser

  • 500 g grislever eller ungnöt (putsad)

  • 1 gul lök, finhackad

  • smör till stekning

  • 25 g ansjovisfiléer (3–4 st)

  • 200 g bog eller karré av gris, benfri

  • 3 ägg

  • 1 dl vetemjöl

  • 2 tsk torkad mejram

  • 2 ½ tsk salt

  • ½ tsk nymalen svartpeppar

  • 2 ½ dl vispgrädde

Instruktioner

Värm ugnen till 125˚. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs löken blank och genomskinlig på låg värme. Låt den svalna.

Skär levern i centimeterstora bitar. Skär ansjovisfiléerna och köttet i små bitar. Lägg dem i matberedarens skål tillsammans med lök, ägg, mjöl, smör och kryddor. Kör maskinen med kniv och tillsätt grädden i en tunn stråle genom matarröret. Mixa tills smeten är slät.

Stek ett prov av smeten i smör i en stekpanna, smaka av och justera kryddningen med salt och kryddor.

Häll pastejsmeten i smorda ugnssäkra glasburkar och ställ dem i en långpanna. Fyll på med vatten och grädda pastejerna i vattenbad till en innertemperatur på 72˚, cirka 1,5 timme.

Låt svalna och kyl den sedan.

Testa också en pastej på röda linser

Vill du ha ett köttfritt alternativ till leverpastej kan du testa vår fina linspastej. Den är ännu enklare att tillaga men minst lika god.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk