Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stordramatiken i gruppavslutningen i VM: Sydkorea vände i sista stund – Ghana får fortsätta jaga sina spöken

Se målen som tar Sydkorea till åttondelsfinal i VM! - Spela upp på Arenan

Ända in på stopptiden var det Uruguay som skulle göra Portugal sällskap till slutspelet. Då klev Hwang Hee-Chang fram och frälste sitt Sydkorea.

Grupp H med Ghana, Sydkorea, Uruguay och Portugal motsvarade förväntningarna som ställdes inför den sista gruppspelsomgången.

Bäddat för dramatik. Och dramatik blev det.

Endast seger skulle räcka till avancemang för Uruguay som tagit sig vidare till slutspel i de tre senaste VM-turneringarna.

Uruguay hade en 2–0-ledning mot Ghana som skulle räcka till slutspelsplats – om inte Sydkorea skulle vinna mot redan slutspelsklara Portugal och avancera med fler mål gjorda.

Osannolik vändning

Portugal tog en ledningen i öppningsminuterna – men Sydkorea kvitterade efter en hörna som styrdes från Cristiano Ronaldos rygg till mittbacken Kim Young-Gwon som stod fri framför mål.

I parallellmatchen hade Georgian De Arrascaeta satt två bollar inom fem minuter mot ett Ghana – lamslaget efter att historien upprepat sig då André Ayew misslyckats att ge tillbaka för gammal ost från straffpunkten kort dessförinnan. Uruguay jagade målet som skulle säkra avancemanget till ett fjärde raka VM-slutspel, men lyckades inte få hål på det ghananska försvaret.

André Ayews straff blev en enkel räddning för den Uruguayanska målvakten. - Spela upp på Arenan

I stället klev halvskadade Wolverhampton Wonderers-spelaren Hwang Hee-Chang fram som en blixt från en klar himmel och fullbordade vändningen och satte hela Sydkorea i extas.

– Vilket tillfälle för Sydkorea! Känslorna, förväntan, tårarna, glädjen och pinan. Jag såg inte detta hända och målet de gjorde var otroligt, kommenterar den forne engelska storstjärnan Alan Shearer till BBC.

– Hjärtskärande för Uruguay, men de borde ha spelat på samma sätt under deras öppningsmatch mot Sydkorea, säger den forne argentiska försvararen Pablo Zabaleta till BBC.

– Så många av storstjärnorna som givit så mycket framgång för landet lägger nu av - Luis Suarez och Edinson Cavani. Men de har många nya stjärnskott på intåg.

Kaosscener vid slutforceringen

När beskedet kom fram till den andra arenan blev det panikartad stämning bland samtliga uruguayaner på plats. Uruguay ökade press och intensitet men lyckades inte överlista Lawrence Ati-Zigi i Ghanas mål.

En kontroversiell situation uppstod under stopptiden då Edinson Cavani blev märkbart fälld i straffområdet, men domaren Daniel Siebert viftade bort situationen och en VAR-kontroll uteblev.

Straff eller inte? - Spela upp på Arenan

Efter slutvisslingen satt anfallsstjärnan och kvällens huvudrubrik Luis Suarez i tårar på den uruguayanska bänken samtidigt som hans lagkamrater protesterade vilt mot den tyska huvudomaren.

– Helt oacceptabelt att skrika i domarens öra. De borde vara arga på dem själva för att de inte tog vara på sina chanser vid matchens slutskede, kommenterar den före detta skottska stjärnan Pat Nevin till BBC.

Trots misslyckat avancemang lämnar de ghanesiska spelarna VM 2022 med någon form av skadeglädje. I slutminuterna visste Ghana att Uruguay behövde göra mål för att gå vidare.

– Vi såg det på skärmen. Jag sa till mina lagkamrater att de behövde ett mål och att vi behövde försvara väl, både för oss själva och för att de inte skulle gå vidare, säger ghanesiska försvararen Daniel Amartey.

Sydkorea gör Portugal sällskap och avancerar vidare till slutspelet för andra gången i landets VM-historia.

Uruguays två mål mot Ghana räckte till seger – men de räckte inte till avancemang! - Spela upp på Arenan
Se Sydkoreas firande då platsen i VM-åttondelen är klar! - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln