Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Blåsvarta går mot riksdagsvalet på bred front – partiet har en öppet rasistisk och fascistisk agenda

Uppdaterad 03.12.2022 15:24.
Nordiska motståndsrörelsen marscherar vid Inrikesministeriet i Helsingfors.
Bildtext Bild från 2018 då Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade vid Inrikesministeriet i Helsingfors. Arkivbild.
Bild: Yle/Axel Nurmio

Den blåsvarta rörelsen skrevs in i partiregistret tidigare i år och bland partimedlemmarna finns radikala krafter från Sannfinländska unga, Soldiers of Odin och den nerlagda Nordiska motståndsrörelsen.

Blåsvartas ordförande Tuukka Kuru svarar inte på frågor om huruvida partiet fördömer de extrema följderna av fascism, såsom Förintelsen.

Rörelsen, som registrerades som parti i somras, har blivit ett uppsamlingsparti för den finländska extremhögern, skriver STT.

Partiet, som beskriver sig som finsksinnat och stå för den vita rasidentiteten, siktar på att ställa upp kandidater i alla valdistrikt i vårens riksdagsval och eftersträvar minst ett mandat i riksdagen.

Anhängare till de blåsvarta ska vara med om att arrangera en högerextrem protest i Helsingfors under självständighetsdagen.

Biologi och etnicitet avgörande

De blåsvarta definierar vem som är finländare genom biologi och etnicitet. Avsikten sägs vara att skydda finländarna som etnisk grupp.

– Vi är ett parti som upprätthåller rasidentiteten. Man kan alltså anse att vi till de delen delvis är en rasistisk högerradikal rörelse att vi nog upplever att finländare är mer värdefulla än främmande folkslag, säger partiordförande Tuukka Kuru till STT.

Kuru säger att partiet också kan sägas vara fascistiskt.

– Om vi talar om en rörelse som är emot kapitalism, som är nationalistisk, som stöder blandekonomi och korporatism, sådana termer som allmänt betecknar fascism, så visst är det ganska nära det.

Vad gäller frågan om partiet är judefientligt svarar Kuru att det är antisionistiskt.

Fascismen uppkom i Italien i början av 1900-talet som en högerextrem, autoritär och nationalistisk ideologi. Senare kom den starkt att kopplas ihop med diktator Benito Mussolini och att minst en miljon människor dödades på grund av ideologin under hans regim.

Nazismen i Tyskland under Adolf Hitlers regim ses som en extrem form av fascism och i det folkmord på judar som tyskarna utförde under andra världskriget dödades cirka sex miljoner.

Källa: Jecaterina Mantsinen/STT