Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iranska myndigheter ”utreder” lagar som kräver obligatorisk huvudduk

Uppdaterad 04.12.2022 15:46.
Kvinna med huvudduk rusar iväg efter sammandrabbningar med polisen i Teheran.
Bildtext Kvinna med huvudduk rusar iväg efter sammandrabbningar med polisen i Teheran.
Bild: EPA

Det är oklart vad utredningarna om klädkoden handlar om. Det talas om ”en flexibel konstitution”.

Parlamentet och rättsväsendet i Iran kommer att se över den lag som kräver att kvinnor täcker sina huvuden, säger landets justitieminister.

Både parlamentet och rättsväsendet arbetar med att utreda om lagen behöver några ändringar, sa Mohammad Jafar Montazeri som citeras av nyhetsbyrån ISNA. Han specificerade dock inte vad som kunde ändras i lagen.

Det team som ska utreda ärendet träffade i onsdags parlamentets kulturkommission, och mer information kommer inom kort, säger riksåklagaren.

President Ebrahim Raisi sa på lördagen i tv-sändning att det finns metoder som kan användes för att införa flexibilitet i konstitutionen.

Molavi Abdolhamid, som är en framstående baluchisk, sunnimuslimsk präst, har krävt ett slut på det statliga förtrycket, gripandena och morden. Han efterlyser en folkomröstning om en förändring av Irans statssystem.

– Folkets protest har visat att politiken under de senaste 43 åren har nått en återvändsgränd, sa han i slutet av november.

Demonstrationer har pågått efter kurdisk kvinnas död

Protester har ordnats på olika håll i Iran i över två månader. De utlöstes av den 22-åriga kurdiska kvinnan Mahsa Aminis död. Hon dog efter att ha gripits av den iranska moralpolisen för ett påstått brott mot klädkoden.

Efter Aminis död har allt fler kvinnor börjat gå barhuvade, särskilt i Teherans norra delar. Demonstranter har också demonstrerat genom att bränna sina huvuddukar i protest mot regeringen.

Hijab-huvudduken blev obligatorisk för alla kvinnor i Iran i april 1983, fyra år efter revolutionen 1979 som störtade den USA-stödda monarkin.

Trots ändrade klädkoder och hijablag har en del kvinnor i Iran ändå klätt sig i tajta jeans och lösa, färgglada huvuddukar. Men i juli i år krävde den ultrakonservativa presidenten Ebrahim Raisi en skärpning och ville att alla statliga institutioner skulle se till att huvuddukslagen skulle upprätthållas.

Många kvinnor har dock fortsatt att tänja på reglerna.

Iranska demonstranter drabbar samman med säkerhetsstyrkor.
Bildtext Iranska demonstranter drabbar samman med säkerhetsstyrkor under protester mot den islamiska republikens regim i staden Mahabad 16.11.2022.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Hundratals dödade

Iran anklagar sin svurna fiende USA och dess allierade – Storbritannien, Israel och kurdiska grupper utanför Iran – för att uppmuntra till protester på gatorna, något som regeringen kallar ”upplopp”.

Demonstrationerna har förvandlats till en folklig revolt. Ilskna iranier från alla samhällsskikt utmanar nu det prästerliga ledarskapet på allvar för första gången sedan 1979. Hård kritik riktas mot den högsta ledaren Ayatollah Ali Khamenei och den islamiska regeringen.

En general i Irans islamiska revolutionsgardet medgav den här veckan för första gången att över 300 människor har förlorat sina liv i samband med oroligheter sedan Aminis död.

Irans högsta säkerhetsorgan, det högsta nationella säkerhetsrådet, sa på lördagen att antalet dödade under protesterna ”överstiger 200”. Den statliga nyhetsbyrån IRNA har meddelat att den siffran inkluderade säkerhetstjänstemän, civila, beväpnade separatister och ”upprorsmakare”.

Den Oslo-baserade icke-statliga organisationen Iran Human Rights sa i tisdags att minst 448 människor har dödats av säkerhetsstyrkor under de riksomfattande protesterna.

FN:s människorättschef Volker Turk sa förra veckan att 14 000 människor, inklusive barn, har gripits i samband med tillslag mot protester.

Källor: AFP, Reuters