Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Cecilia Huhtala förväntansfull inför slottsbalen: ”Tar med mig att jag representerar jättemånga ungdomar och försöker få fram deras röst”

Närbild på ung kvinna med långt ljust hår som ler svagt och ser in i kameran. I bakgrunden korridor med glasväggar.
Bildtext Cecilia Huhtala är förbundsordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, FSS.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

För första gången på några år ordnas det igen traditionell självständighetsbal på slottet. En av de inbjudna gästerna är FSS förbundsordförande Cecilia Huhtala, som vill sätta fokus på ungas psykiska hälsa.

Huhtala, 19, har rötterna i Pedersöre och fungerar sedan tidigare i år som ordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund.

Hon är både nervös och glad inför den stora festen.

– Jag känner mig väldigt lyckligt lottad. Det är inte många som får gå på slottsbalen och särskilt inte bland oss unga.

Då inbjudan kom för drygt två veckor sedan befann sig Huhtala på konferens i Norge, men verksamhetsledare Elin Svedman ringde upp från förbundets kansli då brevet dök upp.

– Hon ringde mig med videosamtal och öppnade brevet då, det var väldigt roligt. Vi trodde inte att vi skulle få inbjudan det här året eftersom det var väldigt många nya som blev inbjudna, säger Huhtala.

Presidentinlinna juhlavalaistuksessa
Bildtext I år blir det för första gången sedan pandemin åter en traditionell självständighetsdagsbal på presidentslottet.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Huhtala går på balen tillsammans med kolleger från finskspråkiga systerorganisationer och ser fram emot att också mitt i festyran lyckas föra de ungas talan.

– Jag tar med mig att jag representerar jättemånga ungdomar och försöker få fram deras röst under kvällen.

Huhtala upplever att hon hunnit bli varm i kläderna i sitt uppdrag och kommer att försöka ta tillfället i akt att diskutera med andra gäster om sådant hon upplever som centralt just nu.

– Kanske nappar jag tag i Sanna Marin en snabb sväng om man skulle få tillfälle.

Vill sätta fokus på ungas psykiska hälsa

Huhtala pekar på aktuell forskning som visar att framtidstron bland finländska unga sjunkit lägre än på länge.

– Unga påverkas jättemycket av världsläget och allt som är dystert just nu.

Här spelar de vuxna i skolan en nyckelroll, menar Huhtala.

– Många lärare och annan skolpersonal pratar öppet med de unga om världsläget och det hoppas jag man fortsätter med, det är jätteviktigt. Det är viktigt att fokusera på utbildningen förstås men också att fokusera på att vara stödjande för de unga, att visa att man finns där för dem.

Under de närmaste månaderna kommer Huhtala och förbundet hon leder att ägna mycket tid och resurser till det kommande riksdagsvalet. Man hoppas lyfta psykisk ohälsa på agendan under valrörelsen.

– Unga och psykisk ohälsa kom fram starkt under valrörelsen i Danmark nyligen och jag hoppas att vi tillsammans med våra finska systerorganisationer ska lyckas lyfta frågan inför valet hos oss.

Kanske nappar jag tag i Sanna Marin en snabb sväng om man skulle få tillfälle

― Cecilia Huhtala, ordförande FSS

Senare i december har Huhtala hedersuppdraget att få kröna Finlands Lucia, något som hon ser fram emot med tacksamhet och glädje. Men först stundar balen på slottet. Huhtala, väl medveten om hur världens klädkonsumtion bidrar till klimatkrisen, väljer att gå på fest i en klänning hon hyrt enkom för kvällen.

Om nervositeten slår till vet hon att nära och kära finns på österbottniska breddgrader och hejar på henne.

– Till exempel min mormor i Kronoby! Hon läser alla nyheter där jag är med och kommer att sitta fastklistrad framför rutan både då det är bal och då det är luciakröning. Hon är en stor hejarklack, ler Huhtala.