Hoppa till huvudinnehåll

Sport

USA ute ur VM efter läckage i försvaret – Denzel Dumfries inblandad i allt när Holland visade prov på mördande effektivitet: ”Vi kan bli ännu bättre”

Uppdaterad 03.12.2022 19:48.
Holländsk supereffektivitet i åttondelen mot USA – se målen! - Spela upp på Arenan

USA hade bollen och skapade mest. Men Holland visade prov på effektivitet i världsklass – och är klara för VM-kvartsfinal efter en stilren 3–1-seger. Denzel Dumfries gjorde mål, spelade fram till de två andra och räddade en boll på mållinjen.

Holland må inte spela på det sätt som fotbollsromantikerna i hemlandet vill se dem spela på. Men förbundskaptensräven Louis van Gaal vet hur man vinner matcher.

Laget sköt två skott på mål i den första halvleken av åttondelsfinalen mot USA. Resultatet var två fullträffar.

Den gemensamma nämnaren för mönsteranfallen var Denzel Dumfries. Kantlöparen blottade bristerna i det amerikanska försvaret genom att hitta lediga lagkamrater snett inåt bakåt i straffområdet.

I den tionde minuten var det Memphis Depay som fick förvalta Dumfries högklassiga inspel. Och precis före paus var ledningen fördubblad då Daley Blind satte nätade på en rätt identisk pass från Dumfries.

Att USA inte förmådde att försvara sitt egna straffområde blev till slut tydligt. I andra halvlek lyckades man reducera, men matchen var död när Blind gav inlägget och Dumfries volleyslog in 3–1.

– Vi kan bli ännu bättre än vad vi visade i dag. Vi vill bli bättre och vi går framåt för varje match, säger backklippan Virgil van Dijk till holländska NOS.

Kritiken i hemlandet: ”Försökte inte ens anfalla”

USA ställde upp med den yngsta startelvan som setts i ett VM-slutspel på tolv år. Och man inledde matchen på det sett som man blixtrade till på i gruppspelet – med ett frejdigt anfallsspel där den enda riktningen är framåt.

Det resulterade i en rejäl press mot holländsk planända. Lagets stora stjärna Christian Pulisic var tillbaka efter magsmällen mot Iran och bommade ett tidigt jätteläge.

Denzel Dumfries försöker ta emot bollen i luften.
Bildtext Denzel Dumfries stod för en av VM:s häftigaste matchprestationer hittills.
Bild: Lehtikuva

Men det var Holland som tryckte in bollarna, och visade hur man lirar effektivt utan överdrivet bollbehov. Något som ändå inte gav upphov till alltför stort jubel bland alla.

– Första målet kom efter att man anfallit tillsammans för första gången. Innan dess hade vi inte ens försökt. Anfallet var perfekt och samma sak gäller för 2–0-målet. I övrigt hade vi ingenting, sa experten Marco van Basten i holländsk tv.

USA har däremot aldrig lyckats vinna en VM-match där man hamnat i underläge. Den sviten håller i sig. Detta trots att man steppade upp i den andra halvleken.

Jätteluckor i försvaret

Omgående efter paus stoppades Tim Reams styrning på den holländska mållinjen. Matt Turner gjorde ett par nyckelräddningar i målet och med kvarten kvar tändes hoppet då ett inlägg från Pulisic tog touch på Haji Wright och gick över Andries Noppert.

Amerikanska spelare deppar.
Bildtext Amerikanska försvarsspelet höll inte måttet.
Bild: DiaEsportivoAction Plus/Shutterstock/All Over Press

Men det holländska svaret kom alltså snabbt och var ett praktbevis på att USA:s försvar inte räckte till.

Målet kom då Nederländernas ena wingback hittade till den andra med ett inlägg – matchens MVP Denzel Dumfries hann i god tid signalera mot Daley Blind att han var ledig. Dumfries kanonkväll innehöll också en mållinjesräddning.

– Killarna satte allt på spel i kväll, konstaterar USA:s förbundskapten Gregg Berhalter.

– Vi har gjort framsteg. När folk tittar på vårt lag så ser de en tydlig identitet, de ser spelare som vill fajtas för varandra. Men det räckte inte i dag.

I det holländska lägret litar man på att det finns en växel till.

– Vi är kritiska. Alla i Nederländerna är kritiska, säger van Dijk.

Hollands kvartsfinalmotstånd klarnar i den Yle-sända åttondelen klockan 21, där Australien jagar en jätteskräll mot Argentina.

Diskussion om artikeln