Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

BK-46 vann första matchen över regerande cupmästaren Nærbø – fint tryck på läktaren i Karishallen

Uppdaterad 03.12.2022 21:03.
BK:s Nico Rönnberg skjuter och Theodor Svensgård täcker.
Bildtext BK:s Nico Rönnberg gjorde tio mål i matchen. Här försöker Nærbø IL:s Theodor Svensgård (nummer 11) och Ole Naerland stoppa Rönnbergs framfart.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Karislaget BK-46 tog en knapp seger i första mötet mot norska Nærbø IL i EHF-cupen. BK försvarade starkt hela matchen mot de resliga motståndarna.

Slutresultatet i matchen som spelades i Karis idrottshall blev 28-26 (15-9).

Hemmalaget kom starkt in i matchen och kunde dra ifrån. BK ökade på sin ledning hela tiden. Till pausvilan gick lagen i klar BK-ledning med 15-9.

I den första halvleken gjorde hemmalaget allting rätt. Framåt var avsluten resoluta och försvarsspelet höll väldigt god klass. Och när målvakten Mikael Heinonen dessutom var på spelhumör kunde BK ha tagit en hur klar ledning som helst inför returmötet i Nærbø om en vecka (10.12).

Men gästerna som vann EHF-cupen i våras ville annat och kom väldigt laddade till andra halvleken. På drygt fem minuter hade Nærbø knappat in BK:s ledning till ett mål och matchen stod och vägde.

En spelare blir brutalt stoppad av två andra.
Bildtext Hemmalagets Miska Henriksson stoppas av gästernas Gustav Bergendahl.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Tio minuter före fulltid gick Nærbø första gången upp i ledning i matchen (22-23).

– Vi spelade en bra första halvlek och det harmar att vi gav dem fem mål genast i början av andra halvleken. Det här berodde på dåligt anfallsspel av oss, säger BK:s lagkapten Jac Karlsson.

Under matchens tio sista minuter lyckades BK-46 samla sin tropp och än en gång köra förbi norska ligalaget. Med publikens stöd och många lyckade avslut vann BK-46 till slut med två måls marginal.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se höjdpunkter från matchen i Sportnytt! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Skyltfönster för unga spelare

Hur långt den ledningen räcker i returmatchen återstår att se.

– Det blir nog en tuff match där. Jag har spelat där och trycket utifrån är nog hårt. Handboll är stort i Norge och i Nærbø, säger Karlsson.

Han konstaterar att matcherna i den europeiska cupen är trevlig och viktig omväxling för de inhemska ligamatcherna.

– Vi visar ju att vi håller god standard. Här hemma är det endast Cocks som kan stå emot oss.

Sebastian Säkkinen skjuter ett hoppskott.
Bildtext BK-46:s Sebastian Säkkinen gör här ett av sina fem mål i matchen. Nærbøs målvakt Halvor-Elias Naerland försöker stoppa Säkkinens skott.
Bild: Patric Westerlund / Yle

För de unga spelarna i BK-46 är matcherna i EHF-cupen ett fint skyltfönster.

– Jag fick kontrakt till Norge efter en ungdomslandskamp mot Norge i tiderna. För de unga spelarna är det här ett bra sätt att visa upp sig för utländska klubbar, säger Jac Karlsson.

Hårdare motstånd i Nærbø

Som Nærbøs bästa spelare premierades John Thue. Han gjorde sju mål framåt och slet mycket i försvaret.

– Vi blev nog lite överrumplade över att BK var så här bra och att de kom så starkt i början. I returmatchen ska vi bjuda på hårdare motstånd, lovar Thue.

I hemmalaget handlade det mycket om det fungerande försvarsspelet och målvakten Heinonen. Framåt var Nico Rönnberg effektiv och gjorde tio mål. Sebastian Säkkinen, Miska Henriksson och Janne Korpimäki var också duktiga i sina avslut. Henriksson prisbelönades som hemmalagets bästa spelare.

Det litauiska domarparet Justas Ivanauskas – Edvinas Jencevicius strulade ett par gånger till det, men får i det stora hela godkänt.

Norska lagets hejarklack sjunger.
Bildtext Hejarklacken från Nærbø hejade friskt på sitt lag.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Nästan 750 personer såg matchen. Nærbø hade en egen hejarklack på ungefär tjugo personer som kraftigt hejade på sitt lag. Trycket i Karishallen var enormt och stundtals steg decibelsiffrorna väldigt högt då Karisborna stöttade sitt lag.

Matchprotokollet finns på EHF:s webbplats.

Diskussion om artikeln