Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Messis mål och australisk jättetavla blev Argentinas räddning i VM-åttondelen – storfavoriten hackade när man ordnade stormatch mot Holland i kvartsfinalen

Uppdaterad 03.12.2022 23:32.
Programmet är inte längre tillgängligt
Målvaktsblunder då Argentina gör 2–0 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Argentina imponerade inte alls i åttondelsfinalen, men de slog ändå ut Australien. Målvakten Mathew Ryan blev olycksgubbe i andra halvlek med en rejäl miss.

Det mesta kretsar kring Lionel Messi då det gäller Argentinas VM-slutspel. Ska han få kröna sin karriär med ett guld?

I kväll tog Argentina sig ett steg närmare då man slog ut Australien i åttondelsfinalen.

– Argentina vinner utan att övertyga. Messi ligger bakom så otroligt mycket i Argentinas anfallsspel. De är beroende av honom, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Och hyllade Messi gjorde ett tungt mål i matchen.

I 35 minuter var VM-åttondelen ett riktigt sömnpiller. Det var slött och långsamt, men sedan fick Messi lite yta i andravågen efter en frispark, och då stod det 1–0 till storfavoriten.

I match nummer 1000 i karriären gjorde Messi – otroligt nog – sitt allra första slutspelsmål i en VM-turnering.

Här för Messi Argentina i ledning - Spela upp på Arenan

Messi placerade behärskat in ledningsmålet, hans tredje fullträff i årets turnering och nionde VM-mål totalt. Det betyder att han passerar Diego Maradona i antal VM-mål och är en fullträff bakom Gabriel Batistuta som har det argentinska målrekordet i VM-sammanhang.

Trots det löstes Argentinas nervknutar inte upp. Guldkandidaten hackade och imponerade verkligen inte, Australien åt sig närmare och pressade Argentina in på tilläggstid.

Till slut skickade Argentina ändå hem VM-skrällen Australien med 2–1 och avancerar till fredagens kvartsfinal mot Holland.

– Att ta sig vidare var det viktiga i dag. Nu väntar en riktigt tuff uppgift, säger Messi enligt argentinska tidningen Clarín.

Spelade Australien i händerna

Argentina, som hade med sig segrar mot Mexiko och Polen i gruppspelet, saknade farten helt och hållet från start i matchen.

Det passade Australien som handen i handsken. Förbundskaptenen Graham Arnold hade pratat om att Socceroos älskar att slå ur underläge, och hemma i Australien vaknade folket till en matchbild som de inte hade något att anmärka på.

Bortsett Messis briljans vid målet var den första halvleken alldeles utmärkt för Australien.

De var med i matchen, och därför var Argentinas 2–0-mål så oerhört tungt.

Programmet är inte längre tillgängligt
Målvaktsblunder då Argentina gör 2–0 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Australiens målvakt Mathew Ryan gjorde bort sig då han tappade bollen i eget straffområde och bjöd Julian Alvarez på tomt mål.

Australien öste på

Det andra baklängesmålet, som kom efter en knapp timmes spel, släckte inte Australiens hopp om mirakel.

Craig Goodwin reducerade med ett långskott som styrdes in av en argentinare med en knapp kvart kvar. Några minuter senare körde backen Aziz Behich slalom genom försvaret och höll på att sätta 2–2, men i sista stund blev avslutet blockerat.

Programmet är inte längre tillgängligt

Australien hade häng på Argentina, men efter att ha skickat hem Danmark i gruppspelet mäktade överraskningslaget Australien inte med mer.

Argentina lyckades spela bort de sista minuterna och målvakten Emiliano Martinez tog det allra sista läget som Garang Kuol fick.

– Vi gav precis allt, och det har vi gjort i hela VM. Och då Argentina firar en seger över Australien så här visar det vilket motstånd vi gav dem. Jag hoppas att vi gjorde alla där hemma stolta, säger Jackson Irvine enligt The Guardian.

För Argentina väntar ett klassiskt VM-möte i kvartsfinalen. Argentina och Holland har mötts i flera tunga VM-matcher genom åren: semifinalen 2014, kvartsfinalen 1998 och finalen 1978 är de tre drabbningarna som står ut.

Diskussion om artikeln