Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP:s Henriksson: Sluta prata strunt, Antti Kurvinen – Centern är inte det enda borgerliga partiet

Uppdaterad 04.12.2022 15:27.
Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson upprörs över Centerns agerande.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson betecknar Centerministern Antti Kurvinens prat om SFP:s vänsterglidning som struntprat. Centern vill framstå som det enda borgerliga partiet i regeringen, säger Henriksson.

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson tycker att Centerns Antti Kurvinens utspel i går i kvällspressen var rätt magstarkt. Hon uttalar sig för Svenska Yle.

Kurvinen menade att SFP och Socialdemokraterna har glidit vänsterut, vilket har försvårat regeringssamarbetet.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen puhuu eduskunnassa . Eurooppa ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kuuntelee.
Bildtext Antti Kurvinen (C) är jord- och skogsbruksminister.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Henriksson konstaterar att det är bra att det kommer fram vem som matar kvällstidningarna med struntprat om att det bara är Centern som bryr sig om den ekonomiska politiken.

– Det är verkligen struntprat men nu vet jag varifrån de här uppgifterna kommer.

SFP garant för att skatterna inte har höjts

På Kurvinens påstående att SFP har glidit vänsterut säger Henriksson så här:

– Kurvinen vet nog mycket bättre än så här. De är ju de facto så att SFP har varit en garant för att den här regeringen inte har höjt skatterna på inkomsterna och inte företagsbeskattningen heller. Det var också vi som var pådrivande då det gällde att höja hushållsavdraget. Antti Kurvinen talar nog riktigt snömos.

Det här är enligt Henriksson ett narrativ som Centern försöker sprida, att de är det enda borgerliga partiet. Det borde vara dags för Kurvinen att inse att man inte kan prata hur mycket strunt som helst.

Statsskulden oroar alla

Anna-Maja Henriksson säger att den stora statsskulden oroar alla.

– Vi har en besvärlig pandemi bakom oss och vi har en ytterst kritisk säkerhetspolitisk situation och det har gjort oss tvungna att ta lån för att trygga vårt försvar och för att hålla företag och människor vid liv under pandemin – och här har Centern också varit med.

Henriksson säger att Centern nu vill få bort fokus från det faktum att partiets eget agerande har lett till en väldigt besvärlig situation inom regeringen.

– De vill nu utmåla sig som ett slags martyrer, och det är tråkigt. Men de är trängda och då använder man alla metoder som står till buds, också mindre justa.

Centern har bollen nu om regeringen kan fortsätta

Angående förutsättningarna för ett fortsatt regeringssamarbete säger Henriksson så här:

– Det beror nog mest på Centern själv. Partiet måste kunna berätta om det är redo att hålla det man kommit överens om eller anser de att de har rätt att göra som de tycker. Bollen är hos dem.

Statsminister Sanna Marin återvänder hem i dag på söndagen och den så kallade regeringskvintetten ska mötas på onsdag.