Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vulkan på indonesiska Java sprutar ut aska – tsunamioro i Japan

Uppdaterad 04.12.2022 15:37.

På den tättbefolkade indonesiska ön Java har vulkanen Semeru fått ett utbrott. Vulkanen sprutar ut grå aska i en 15 kilometer hög pelare. De indonesiska myndigheterna har utfärdat vulkanvarning.

2 000 invånare i byar i närheten av Semeru har evakuerats undan utbrottet. Lava strömmar ner längs med Semerus branter mot en närliggande flod.

Samtidigt har flera byar svepts in i ett täcke av aska. Askmolnet täcker också solen, rapporterar nyhetsbyråer på plats.

Vägarna i trakten av vulkanen har stängts av.

På Java uppmanas folk att hålla sig på minst 5 kilometers avstånd från vulkanens krater och undvika området kring Besuk Kobokan-floden dit lavaströmmen är på väg.

Inga skador har rapporterats men i Japan befarar det meteorologiska institutet att vulkanutbrottet kan ge upphov till en tsunami. Den skulle i så fall med största sannolikhet slå till mot öarna i Okinawa.

Indonesien har hundratals vulkaner

Indonesien hör till världens vulkanrikaste områden. 142 vulkaner finns i öriket och i närheten av dem bor nästan nio miljoner människor.

Det är inte första gången vulkanen Semeru har ett utbrott. Senast skedde det i december i fjol då 51 människor omkom då de begravdes i lera i byarna längs med vulkanens sluttningar.

Hundratals människor fick svåra brännskador.

Java har drabbats av en serie jordskalv den senaste tiden. Senast i går inträffade ett skalv med magnituden 6,1. Inga större skador har inrapporterats.

En skadad person förs till sjukhus efter ett kraftigt jordskalv på Java.

Över 150 döda efter kraftigt skalv i Indonesien – lokala myndigheter vädjar om hjälp

Antalet döda befaras stiga då det rapporteras om hundratals allvarligt skadade och avskurna samhällen där skadorna befaras vara omfattande.