Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pilkare genom isen utanför Brudskär i Karleby

Klockan var omkring tjugo minuter före tolv på söndagsförmiddagen då Räddningsverket fick larm om att en pilkare hade gått genom isen i Karleby.

Pilkaren befann sig något tiotal meter utanför stranden i närheten av Brudskär i Karleby.

Räddningsmanskapet lyckades få upp personen ur vattnet och hen fördes till sjukhus för kontroll.

Relaterat

Två personer i Karleby gick genom isen med snöskoter

Räddningsverket kallades under fredagen till Norra Hamnskäret utanför Karleby. Två personer på snöskoter hade gått genom isen.

De lyckades ta sig upp ur vattnet och tog sig till en närbelägen ö. Där väntade de på undsättning.

Gränsbevakningens svävare transporterade personerna till fastlandet där de kontrollerades av vårdpersonal.

Räddningsverket påpekar att det inte är läge att bege sig ut på isen nu när vädret varit mildare.

Fyra miljoner för farleden till Vasa hamn

I den första tilläggsbudgeten för 2023 vill regeringen bland annat satsa på flygförbindelserna till regionerna. Medel riktas också till farleden in till Vasa.

- I tilläggsbudgeten har 4 miljoner euro reserverats för att bredda den sjöfartsled som är betydelsefull för industrin i Vasa, vilket säkerställer hamnarnas tillgänglighet, säger riksdagsledamot Kim Berg (SDP) i ett pressmeddelande.

- Samtidigt fick landskapens flygförbindelser 17 miljoner euro, så lyckligtvis har man tryggat att flygförbindelserna fortsätter även till Karleby, fortsätter Berg.

Vad gäller Vasa flygplats säger Berg till Yle Österbotten att den har en stark position även utan tilläggspengar.

Budgeten skjuter också till pengar till välfärdsområdena.

-Vi förstärker nu välfärdsområdens finansiering med 500 miljoner så att de kan stabilisera och utveckla sin verksamhet. Det är viktigt att man i välfärdsområdena får resurser för att förkorta vårdköerna, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) i ett pressmeddelande.

Coronatelefon tas ur bruk i Mellersta Österbotten

I Mellersta Österbotten upphör den såkallade coronalinjen, det vill säga det telefonnummer dit man kunnat ringa för att få råd i coronafrågor.

Beslutet att lägga ner den här servicen går hand i hand med att man också lagt ner coronatestningen – till exmpel finns drive-in-testningen i Karleby inte längre kvar. Då man slutade med coronatestning i början av året minskade också behovet av telefonrådgivningen och därför avslutas den.

Från och med nu görs coronatest bara om det rekommenderas av vårdpersonal – och invånarna i Mellersta Österbotten får vända sig till sin egen hälsovårdsstation eller till akuten i coronafrågor.

En egen symtombedömning kan fortfarande göras på omaolo.fi.

Provrör

Flera fabriker i Karleby körs ner på grund av strejk – det påverkar i sin tur andra företag

Endast några anställda på plats för att se över säkerheten.

Kewatec levererar ambulansbåtar till Norge

Båtvarvet Kewatec i Karleby levererar två nya ambulanskatamaraner till Norge.

Båtarna har beställts av norska Bukser og Berging och ska placeras en bit norr om Bergen. Där ska de 22 meter lång och 7,5 meter breda båtarna användas för räddningsuppdrag i skärgården.

Båtarna har en marschfart på 30 knop och beskrivs av tillverkaren som ett minisjukhus på vattnet. Förutom nödvändiga vårdfaciliteter finns sittplats för 12 personer och två vårdplatser.

Båtarna levereras i början av nästa år.