Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pilkare genom isen utanför Brudskär i Karleby

Klockan var omkring tjugo minuter före tolv på söndagsförmiddagen då Räddningsverket fick larm om att en pilkare hade gått genom isen i Karleby.

Pilkaren befann sig något tiotal meter utanför stranden i närheten av Brudskär i Karleby.

Räddningsmanskapet lyckades få upp personen ur vattnet och hen fördes till sjukhus för kontroll.

Relaterat

Egnahemshus brann i Karleby

Ett småhus på Uleåvägen i Karleby började brinna tidigt på lördagsmorgonen.

Ingen var hemma när branden bröt ut. Det var en förbipasserande som upptäckte att det brann och larmade räddningsverket.

Enligt jourhavande brandmästare Samuel Hjulfors på Mellersta Österbottens räddningsverk fick flera av rummen stora rökskador, men huset förstördes inte helt i branden.

Under förmiddagen har räddningsverket efterbevakning på platsen. Brandorsaken är ännu oklar.

Rekordmånga reservister övar i Karleby i helgen

I helgen kommer rekordmånga reservister att öva i Karleby i Lochteå. Det är försvarsutbildningsföreningen MPK:s Österbottniska distrikt som ordnar övningen PAUHA23 i samarbete med försvarsmakten.

PAUHA ordnas för 21:a gången och är den hittills största i sitt slag med nästan 500 deltagare, drygt 400 av dem är reservister.

Huvudtemat för övningen är att förbättra den enskilde krigarens militära färdigheter. Bland annat tränas deltagarna i vapensystem, strid i

bebyggelse och skytte.

MPK erbjuder utbildning till alla som är intresserade av att upprätthålla, utveckla och utöka sina militära färdigheter eller allmänna säkerhetskunskaper. Utbildningarna är tillgängliga för både soldater och civila oavsett kön.

Österbottens försvarsdistrikt är ett av MPK:s nio försvarsdistrikt. Distriktet är uppdelat i Kauhava, Karleby och Vasa utbildningsplatser.

Vätgasfabrik i Karleby tar ett steg framåt

Ett franskt bolag har blivit storägare i åländska Flexens som planerar bygga en vätgasfabrik i Karleby. Det franska börsbolaget Lhyfe köper 49 procent av aktierna i Flexens.

Lhyfe är en stor aktör inom så kallad grön vätgas, alltså sådan som görs med hjälp av el från till exempel vindkraft.

Flexens meddelade i november att man planerar investera 500 miljoner i en vätgasfabrik i Karleby.

– I och med affären får vi ett bolag som har erfarenhet av att bygga vätgasfabriker, vi får finansiering och kunskap. Då kan vi snabba på projektet i Karleby, säger vd Berndt Schalin på Flexens.

Lhyfe grundade för två år sedan världens första vätgasfabrik som fungerar i anslutning till en vindkraftpark. I år planerar bolaget att öppna tre nya fabriker och påbörja flera nya projekt runtom i Europa. Fabriken i Karleby ska enligt planerna vara klar år 2027.

Fyra män sitter bakom ett långt bord med en skärm bakom sig. En hand med en mikrofon riktad mot männen syns i bilden.

Ny fabrik för 500 miljoner planeras i Karleby – ska producera vätgas och ammoniak

Väntas stå klar 2027 och sysselsätta tiotals personer.

Soite grundar klientråd

Mellersta Österbottens välfärdsområde Soite grundar ett klientråd. Målet är att få fram invånare och patienters åsikter, erfarenhet och förväntningar på servicen i välfärdsområdet.

Den som vill vara med i rådet kan lämna in en ansökan fram till den 6 april. Totalt väljs tolv medlemmar till rådet.

Soite söker folk i olika åldrar, livssituationer och som bor på olika platser i Mellersta Österbotten.

Karleby förlängde ansökningstiden till tjänsten som stadsdirektör

Arbetsgruppen som Karleby stadsstyrelse utsett för rekryteringen har beslutat förlänga ansökningstiden till tjänsten som stadsdirektör. Den nya ansökningstiden går ut 5.4.2023 kl.12.00.

Den ursprungliga ansökningstiden gick ut i fredags och tjänsten hade då sökts av sju personer. Dessa ansökningar kommer att beaktas under den nya ansökningsomgången.