Iran lägger ner sedlighetspolisen – kan ses som en eftergift av regimen
Iran har upplöst den så kallade sedlighetspolisen, uppger riksåklagaren Mohammad Jafar Montazeri. Det här sker efter två månader av landsomfattande protester.
Protesterna bröt ut efter att den unga kurdiska kvinnan Mahsa Amini dog i sedlighetspolisens häkte. Amini greps för att hon var olämpligt klädd.
Montazeri säger att sedlighetspolisen inte har något att göra med Irans rättssystem och att den därför upplösts.
Sedlighetspolisen inrättades år 2005 under den hårdföra presidenten Mahmoud Ahmadinejad. Avsikten med sedlighetspolisen var att främja ”en anspråkslös kultur och hijab”, hette det, och polisen började patrullera på gatorna för att upptäcka osedlighet.
I sedlighetspolisen ingår både män och kvinnor och deras gripanden sker ofta under mycket våldsamma former.
Lag om slöjtvång ses också över
Också en annan iransk institution nagelfars nu. Riksåklagaren uppgav i går att parlamentet överväger att revidera den omstridda lagen om att kvinnor måste täcka håret och bära kläder som inte avslöjar kroppens former.
De senaste månadernas protester har enligt observatörer krävt 450 dödsoffer och 14 000 har gripits.
Iranska unga kvinnor har gått i spetsen för protesterna. Kvinnorna som demonstrerat har ropat regeringsfientliga slagord, klippt sitt hår och tagit av sig sina huvuddukar och bränt upp dem.

Informationsflödet från Iran har varit knappt eftersom nätet har varit nedstängt och internationella journalister har förbjudits att rapportera från landet.
Oklart var beskeden betyder för vanliga iranier
Det är oklart vad upplösandet av sedlighetspolisen de facto betyder.
På sociala medier har beskedet sågats. Att lägga ner sedlighetspolisen räcker inte till - hela regimen måste störtas, säger de mest radikala iranierna.
Sveriges televisions utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia säger att beskedet är anmärkningsvärt men att det är högst oklart vad det betyder i praktiken.
– Det finns risk att sedlighetspolisen bara slukas och fortsätter inom någon annan institution som Basijmilisen eller Revolutionsgardet.
Cecilia Uddén på Sveriges radio menar att upplösandet av sedlighetspolisen är en eftergift från regimens sida för att få stopp på protesterna.
Men - säger hon - sedan Mahsa Aminis död har sedlighetspolisen inte synts till men det har inte hindrat vanlig polis att misshandla kvinnor som inte har sjal.