Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se hur oljedemonstranter klev in på banan mitt i masstarten – Haaralas stav brast i tumultet, Hyvärinen hamnade i kläm: ”Råkade nog köra över dem lite”

Här tar sig demonstranterna in på banan i Lillehammer - Spela upp på Arenan

Plötsligt var det trångt i spåret för herråkarna i masstarten i Lillehammer. Oljedemonstranter tog över banan med buller och bång.

Sett till skiddramatiken var herrarnas masstart inte värst minnesvärd. Stora stjärnan Johannes Høsflot Klæbo saknades och loppet blev ett ställningskrig där en stor huvudklunga hölls intakt nästan hela vägen.

Däremot gav en grupp åskådare loppet en extra krydda.

Det var i samband med en uppförsbacke under det första varvet som några personer klev in över spåret med en lång banderoll, rökbomber och flaskor med en rödaktig vätska. Herråkarna fick balansera förbi på sidan av spåret.

Perttu Hyvärinen fick se hur arrangören var illa ute då demonstranterna tog över spåret.

– Vi hade nog bara en halv meter att åka på då det kom in ett par-tre personer på banan med ett långt lakan.

– Jag råkade nog köra över dem lite. Så pass mycket erövrade de banan, erkänner Hyvärinen, som slutade på 18:e plats, för Yle.

Tolv personer inblandade

Vissa av personerna satte sig på banan, för att sedan släpas bort. Enligt Fis pressekreterare Doris Kallen blev det ingen större störning på loppet.

– Vi såg att de hällde någon vätska på marken, men det var omöjligt att kontrollera det vid det här varvet. Så vi kontrollerade om spåret var rent efter att åkarna stuckit, säger hon till SVT.

Under det andra varvet var demonstranterna borta. Föremål för protesten var Norges oljepolitik, budskapet på banderollen lydde ”Sluta leta efter olja!”.

Juuso Haarala, som hade ett tungt lopp och slutade 60:e, såg ut att bryta sin stav i kaoset.

– Det är nog inte på en tävlingsbana som de ska protestera, konstaterar Remi Lindholm.

Norska TV 2 talade med en av demonstranterna. Olve Graklev berättar att tolv personer deltog.

– Vi gjorde det i en uppförsbacke så att åkarna inte skulle ha för hög fart. Så vi vidtog försiktighetsåtgärder, säger Graklev.

Enligt NRK har polisen ”kontroll” på fem demonstranter.

Videokälla: Viaplay

Diskussion om artikeln