Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Livlig debatt väntas kring Wasa Station – men troligtvis förlänger staden avtalet: ”Tåget har inte gått”

En illustration om hur Wasa Station kan se ut.
Bildtext YIT behöver mer tid på sig för att hitta samarbetspartners som är villiga att investera i Wasa Station. Byggherren föreslår därför att avtalet med Vasa stad förlängs, något som stadsstyrelsen ska diskutera på måndag.
Bild: YIT

Vasa stad har råd att se tiden an vad gäller planerna för Wasa Station, säger en rad ledamöter i stadsstyrelsen inför att ärendet ska diskuteras på måndag. Styrelsens ordförande Maria Tolppanen (SDP) hoppas att Wasa Station förverkligas.

– Jag tror det blir livlig diskussion i frågan. En del ledamöter tycker att nu har vi väntat tillräckligt medan andra anser att man inte kan vänta för länge då man väntar på något gott, säger Tolppanen.

Det är byggherren YIT som föreslår att avtalet med Vasa stad förlängs, den här gången till 30.9.2023. Samma tid ifjol gavs YIT för första gången tilläggstid, då för ett år och därför är avtalet nu på väg att löpa ut.

I genomförandeavtalet för projektet har man kommit överens om att det ska finnas förutsättningar både vad gäller byggandet och ekonomin före man sätter spaden i marken.

Maria Tolppanen.
Bildtext Idag missar Vasa stora kongresser och möten eftersom rätt sorts utrymmen saknas, framhåller stadsstyrelsens ordförande Maria Tolppanen (SDP).
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Men medan bygglovsplanerna i praktiken är klara så lyser investerarna med sin frånvaro.

Enligt Maria Tolppanen är det omständigheterna som kommit emot.

– Ingen av oss kunde förutspå coronapandemin eller kriget i Ukraina. Nu har priserna stigit och globalt är alla finansiärer försiktiga. Men tåget har inte gått, och det hoppas jag verkligen att de här nio månaderna ska visa.

Olika åsikter kring mastodontprojektet

Tolppanen hör till dem som står stadigt bakom Wasa Station, trots att lång tid har passerat sedan man först började planera bygget. I mastodontprojektet skulle ingå knappt 20 000 kvadratmeter shoppingyta, 11 000 kvadratmeter för musikhusets del, 3500 kvadratmeter för idrottsutrymmena, plus såväl bostäder som hotell.

Senast då batterifabriksplanerna eller det såkallade gigavasaområdet, tar fart kommer man att se synergierna med Wasa Station

– Personligen anser jag att det lönar sig att bygga Wasa Station. Då gigavasa kommer igång på allvar kommer vi att behöva de här tjänsterna i Vasa. Vi behöver bostäder, vi behöver hotell, vi behöver kongressutrymmen, vi behöver en konsertsal och vi behöver idrottsutrymmen, säger Tolppanen.

Marko Heinonen (Saml) är vice ordförande i stadsstyrelsen och är även han odelat positiv till projektet.

– Behovet av Wasa Station har inte försvunnit någonstans och jag har hela tiden stått bakom projektet. Jag anser att synergieffekterna som man kan få genom att bygga på just den här platsen som alldeles exceptionella, säger Heinonen i en intervju för Yle Pohjanmaa.

Vaasalainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Marko Heinonen seisoo pihalla talvitakki päällään
Bildtext Marko Heinonen (Saml) är vice ordförande i stadsstyrelsen och en av Wasa Stations största påhejare allt sedan man först började planera bygget.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Heinonen anser att Wasa Station uttryckligen ska förverkligas på den plats som man planerat, det vill säga där Vasa busstation tidigare legat och därmed i direkt anknytning till dagens resecentrum.

– Vi ska inte heller glömma vilken nytta eleverna från stadens centrumskolor skulle ha av idrottsutrymmena, den synergin tror jag inte att vi får om vi bygger på en annan plats, säger Heinonen.

SFP-ledamoten Hans Frantz är inte lika hundraprocentigt positiv till bygget. Han anser att Vasa hunnit utvecklas såpass mycket under den tid som gått medan projektet stampat på stället att förutsättningarna är något anorlunda idag.

– Om man går tillbaka till den tid då vi började med det här projektet, så då hade jag stor förståelse för att man också tyckte det var bra med mera butiksutrymmen och hotellutrymmen, men under den tid som gått så tycker jag att Vasa har fått en hel del till av den sorten.

Man utanför byggnad.
Bildtext Hans Frantz representerar SFP i stadsstyrelsen. Även han tror att det blir livlig diskussion om Wasa Station bland stadens förtroendevalda. Själv kommer han trots viss skepticism att rösta för en förlängning av avtalet.
Bild: Yle / Anna Kurtén

Frantz anser att konsertsalen och idrottsutrymmena behövs, men ställer sig frågande till andra delar.

– Det är inte riktigt samma läge nu som då vi började med detta. Världen och ekonomin har förändrats, så det är nog på sin plats att diskutera. Och jag tror att det blir ganska livlig diskussion, särskilt då frågan går vidare till fullmäktige, säger Frantz.

Tror trots allt att Wasa Station blir verklighet

Såväl Tolppanen som Heinonen och Frantz påminner om att stadens andel av projektet ändå är liten, i 55-miljonersklassen. Staden skulle endast finansiera byggandet av musikhuset samt ansvara för driftskostnaderna för musikhuset när byggnaden är klar.

Under den pågående planeringstiden kostar projektet inte staden något utöver de arbetstimmar som stadens tjänstemän lägger ner, framhåller Tolppanen. Istället är det byggherren YIT som tar smällen.

– Och om YIT vore av den åsikten att det saknas förutsättningar för Wasa Station så tror jag att man helt säkert vid det här laget hade avblåst spelet, säger Tolppanen.

Ingen av oss kunde förutspå coronapandemin eller kriget i Ukraina

― Maria Tolppanen, SDP

Hans Frantz tror att staden kan klara att betala för sin andel av bygget om det blir av, men vågar inte spekulera i huruvida YIT ska lyckas hitta de samarbetsparter som krävs.

– Tydligen har det inte varit så enkelt, och är knepigt också fortfarande, säger Frantz.

Trots sina tvivel säger Frantz att han inte kommer att rösta emot att genomförandeavtalet mellan staden och YIT förlängs.

– Jag är inte helt nöjd med konceptet, men nog kommer jag att rösta för det. Och jag har en känsla av att det kommer att finnas en majoritet för projektet.

Maria Tolppanen vågar för sin del vara riktigt optimistisk.

– Jag är övertygad om att Wasa Station ännu kommer att resa sig.