Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stina Nilssons skyttestrul i Kontiolax – ställde sig på vallen utan skott: ”Hade ingen aning om var de var”

Stina Nilsson på skjutvallen.
Bild: EPA-EFE

Det tredje skyttet i Kontiolax blev problematiskt för Stina Nilsson. Svenskan förlorade massor av tid när hon märkte att hon blivit av med sina två sista magasin. Suvi Minkkinen var det finländska utropstecknet i jaktstarten.

Nilsson hade åkt upp sig från 59:e till 37:e i jaktstarten då det blev dags för det tredje skyttet – som blev pannkaka.

Den tidigare skidstjärnan fick inse att hon inte hade kvar några skott. Nilsson fick ropa på funktionärer för att få ett magasin, för att sedan bomma ett skott.

– Jag var så himla nöjd efter mina liggskytten, men så kom jag in och med bara två tomma magasin kvar och hade ingen aning om var de andra två var, berättar Nilsson för SVT.

Svenskan blev till slut 35:a efter två bom. Efteråt fick hon höra att två av de fyra magasin hon startade med blev kvar på vallen efter andra skyttet.

– Jag kände bara att det var så typiskt. Jag hade en så bra uppåtgående trend och med två nollor, men då fick jag parkera där ett tag.

Personbästa av Minkkinen

Då Mari Eder sköt bort sig med hela sex bom passade Suvi Minkkinen på att stjäla rampljuset framför hemmapubliken. Minkkinen var 15:e efter två bom och slog dessutom OS-guldmedaljören Denise Herrmann-Wick i slutspurten.

Efteråt var hon trött.

– Jag fick mig på käften efter målgång. Jag försökte bromsa, men var så slut att koordinationen inte fungerade och staven kom i mungipan som en följd. Senast då hade man blodsmak i munnen, skrattar Minkkinen för Yle.

Förbundskapten Erik Bartlett Kulstad var stolt över vad han såg.

– Hon slog två tyskor under sista slingan. Det är sånt man vill se.

Frankrikes Julia Simon, som åkte i väg som 16:e dam, tog hem segern. Simon sköt prickfritt och var snabbare än hennes största utmanare i loppet, Dorothea Wierer. Också italienskan var felfri på vallen. Tredjeplatsen spurtade Sveriges Elvira Öberg till sig.

Resultat, jaktstart, 10 km

1. Julia Simon FRA 31.13 (0)
2. Dorothea Wierer ITA +11,9 (0)
3. Elvira Öberg SWE +21 (1)
4. Lisa Vitozzi ITA +26,3 (1)
5. Emma Lunder CAN +33,2 (1)

15. Suvi Minkkinen +1.50,7 (2)
24. Mari Eder +2.45,6 (6)
48. Nastassia Kinnunen +4.45,5 (5)
54. Erika Jänkä +5.29,0 (4)

Diskussion om artikeln