Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är duon som får Frankrike att drömma om andra raka guldet – Giroud historisk måletta, Mbappé sänkte Polen med dubbla klassmål

Uppdaterad 04.12.2022 19:31.
Olivier Giroud gör sitt 52:a mål i franska landslaget! - Spela upp på Arenan

Olivier Giroud sköt sig till historieböckerna. Och Kylian Mbappé gjorde vad han ville. Då hade Polen inte något att säga till om i åttondelen mot Frankrike.

När Frankrike i marscherade till VM-guld i Ryssland för fyra år sedan var det inte propagandafotboll som tog laget från seger till seger.

Man blixtrade till, visade glimtar av en skyhög högstanivå – men framför allt så gjorde man det som behövdes. Ungefär så ser det ut även nu.

”Les Bleus” hade stunder då man imponerade i åttondelen mot Polen och 3–1-segern kan inte beskrivas som något annat än rättvis.

Den mest firade fransmannen var veteranen Olivier Giroud. 36-åringen kom in som vikarie för skadade Karim Benzema, och efter sitt tredje mål i turneringen är han nu en historisk skyttekung i sitt hemland.

Det var han som svarade för segermålet, då han i första halvleken tog vara på en frispelning av Kylian Mbappé som han kyligt placerade i bortre hörnet. Med 52 landslagsmål är han nu förbi Thierry Henry som alla tiders målskytt i landslaget.

– Vilket fint fotbollsmål, det där är från skolboken. Samtidigt som de flyttar bollen mellan lagdelarna så behåller man djupet, och lyckas friställa Giroud, säger Yle Sportens expertkommentator Jani Lyyski.

Mbappé med i allt

Men frågan är hur länge Giroud kommer att få sitta på tronen. Mbappé närmar sig i stormfart.

Det var den 23-årige supertalangen som punkterade matchen. 74 minuter var spelade när Frankrike stormade fram i en kontring där Polen inte alls hann med.

Ousmané Dembele noterade en ren Mbappé till vänster och avslutet var givetvis otagbart. Alldeles på slutet kom trean då han sköt en otagbar projektil i krysset.

PSG-stjärnans 9:e VM-mål i karriären (!) och 33:e i landslaget.

– Han har en förmåga att hitta lösningar på problem, och han gjorde det bra för oss, säger franska förbundskaptenen Didier Deschamps till RMC Sport.

Kylian Mbappé bjöd på ny målshow i VM - gjorde två mål mot Polen! - Spela upp på Arenan

Av alla lag som löste gruppspelet hörde Polen till ett av de mest utdömda inför åttondelen. De passiva polackerna förväntades inte ha mycket att komma med då det var dags för utslagsmatch mot de regerande världsmästarna.

Och visst skrämdes fransmännen med sina giftiga tempoanfall i direkt från start. Men man backade också hem under långa stunder, och spelet blev böljande.

Före det första franska målet skapade Polen en superchans. Man väggspelade sig loss på vänsterflanken och fick in flera skott på mål. Hugo Lloris räddade Piotr Zielinskis slägga, medan utespelare tog hand om dubbla returer.

Polen bränner flera lägen att ta ledningen mot Frankrike! - Spela upp på Arenan

Tröstmål på sen straff

Polen var piggare framåt än vad man hittills varit i Qatar. Men bakåt var det bräckligt på sina håll, och försvarsspelet vid första målet gav upphov till kritik.

– Det där är en present till Giroud från Jakub Kiwior. Han verkade inte vilja ha med den situationen att göra, sa Toni Koskela i Yles studio.

– Det var inte lätt eftersom att Polen var välorganiserat. Vi ändrade några grejer i halvtid och hittade rätt, avslöjar Deschamps.

De positiva polska tendenserna kom något av sig under den andra halvan. Den franska försvarsmuren var disciplinerad och vid Hugo Lloris mål hände det inte mycket.

Förrän sent på stopptid. Robert Lewandowski fick en straff, som han först bommade, men efter att ha fått ta den på nytt då Lloris tjuvat gjorde han inga misstag.

3–1 var ett förlustresultat som man får acceptera, menar Yle Sportens expert.

– Polen gör en helt godkänd match och kan vara stolta. Man kom upp nära sin nivå, vilket man inte såg av i gruppspelet, tycker Lyyski.

I kvarten väntar England eller Senegal för fransk del. Matchen börjar klockan 21 och sänds direkt på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln