Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ursula von der Leyen efterlyser balans: EU måste svara på USA:s miljöåtgärder – vi måste spela på samma spelplan

En kvinna i gul kavaj och blå blus.
Bildtext Ursula von der Leyen talade i Brügge.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

EU måste agera i förhållande till USA:s planer på miljöfrämjande åtgärder, anser EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

I ett tal vid College of Europe i den belgiska staden Brügge på söndagen sa hon att EU måste arbeta med att återfå balansen mellan USA och EU.

– Vi måste spela på samma spelplan, och den måste hållas i balans.

Enligt von der Leyen måste EU ta itu med den ”snedvridning” som skapats på grund av USA:s omfattande planer på att stimulera klimatvänlig teknik i USA. EU-länderna anser att USA:s planer är konkurrenshämmande och ett hot mot europeiska jobb, särskilt inom energi- och bilsektorn.

– USA:s plan, kallad Inflation Reduction Act (IRA), borde få oss att reflektera över hur vi kan förbättra våra ramar för statligt stöd och anpassa dem till en ny global miljö.

USA:s planer – som ska bidra till att USA kan skynda på med sin övergång till en koldioxidsnål ekonomi – innehåller omfattande subventioner för grön energi samt skattesänkningar för USA-tillverkade elbilar och batterier.

EU fruktar att IRA med sina generösa skattelättnader kan locka bort EU-företag som sysslar med grön teknologi.

I USA hyllas planerna som ett banbrytande försök att återuppliva amerikansk tillverkning och främja förnybar teknik.

Konkurrens är bra men den här konkurrensen måste ske på lika villkor

von der Leyen sa att EU måste justera sina regler för att underlätta offentliga investeringar i miljöomställning. EU måste börja anpassa statliga stödsystem som svar på USA:s bidragspaket. Samarbete behövs också då det gäller råvaror, för att motverka Kinas dominans, sa von der Leyen.

– Detta kan innebära att man kommer överens om gemensam en global standard – till exempel för laddning av elbilar – ett samarbete med partner och allierade om inköp, produktion och vidare bearbetningen som ger oss en förmåga att övervinna Kinas monopol.

Ett handelskrig ligger inte i någons intresse

von der Leyen påpekade att EU nu planerar att få ett slut på beroendet av ryska fossila bränslen genom att finansiera en grön omställning.

– Men vi måste också tänka bortom ad hoc-lösningar. Vi behöver en ny industripolitik och det innebär å ena sidan ny finansiering av forskning, utveckling och strategiska projekt på EU-nivå och å andra sidan en högre nivå av politisk samordning.

Ett handelskrig ligger inte i någotdera landets intresse, konstaterade von der Leyen.

Källor: AFP, Reuters