Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Går Kylian Mbappé att stoppa? Man tyckte synd om Polens ytterback i andra halvlek

Uppdaterad 04.12.2022 20:50.
Kylian Mbappé firar mål med Olivier Giroud.
Bild: Lehtikuva/AFP

Halva guldelvan är borta, Ballon d'Or-vinnaren är skadad. Men Frankrike har fortfarande ett löjligt bra VM-lag, och de har världens bästa spelare. Kylian Mbappé flyger.

Insatsen var länge inte ens något väldigt speciellt. Mätt med Kylian Mbappé-skalan? Stundtals ordinär.

Men Kylian Mbappé visade sina unika egenskaper. Han är snabbast och bäst.

Det måste vara helt hopplöst att vara ytterback i motståndarlaget då Frankrike står på andra sidan. Kanonkulan Ousmane Dembélé ute till höger, fotbollens explosivaste kropp ute till vänster.

I går såg vi hur Holland spelade bort USA längs kanterna, i dag klev Frankrike över Polen med bestämda steg. Frankrike är som starkast längs linjerna, många andra har också valt den vägen.

Polen visste om det här och de gjorde verkligen inget bedrövligt försök. De hade lägen att ta ledningen, var med i 75 minuter och spelade sin överlägset bästa match i VM då det gällde som mest. De ska ändå åka hem – men de fick åtminstone titta på den bäste.

Varit tyst fram till åttondelen

För fyra år sedan blev Kylian Mbappé världsmästare som junior. Han framstod som en raritet i fotbollskläder, en leende förortskille som man kunde känna lite sympatier för.

Nu kan man fånga in den moderna fotbollens kärna genom att titta på samme Mbappé i VM. Han blir snuskigt rik till vardags tack vare Qatar, han är ofrånkomligen ett ansikte för VM-värden som PSG:s stora stjärna.

Hans Frankrike har i sin tur eldat på samarbetet med Qatar på alla möjliga områden – från fotbollsklubbar till jaktplan och näringsliv – under den senaste tioårsperioden.

Kylian Mbappé har valt att tystna under VM. Fram till segern mot Polen hade han inte sagt något över huvud taget till medier i intervjuzonen efter någon match och det franska förbundet har sagt att de är beredda att betala böter.

– Jag har velat fokusera på turneringen och min fotboll. Då jag vill koncentrera mig så gör jag så och därför har jag inte pratat med medier tidigare, sa Mbappé när han bröt tystnaden efter åttondelen.

Frankrike har skyddat diamanten i VM-bygget – och det som vi har sett med våra ögon har räckt mer än väl också.

Spetsen för att bli mästare

2021-sommaren blev Mbappé stor syndabock i Frankrike då han inte satte den sista straffen mot Schweiz. Les Bleus åkte ut med fiaskorubriker från EM, Mbappé tyckte att franska förbundet inte hade tagit hand om honom efter missen i åttondelen.

Enligt franska förbundsbasen låg Mbappés fortsättning i landslaget på bordet då han diskuterade med den stora stjärnan.

Sanningshalten i att en 23-åring skulle lägga av i landslaget går att ta med några nypor salt, men oavsett är Mbappés siffror strålande sedan EM-debaclet: sexton mål i landslaget och spel i överljudshastighet.

Nu är den rimliga frågan: Går Mbappé att stoppa?

– Det finns inget recept för hur man gör det när Mbappé är i den här formen, konstaterade Polens tränare Czeslaw Michniewicz.

Man slås i match efter match av hur stor respekten för farten är då Mbappé kör sina start- och stopp-räder. Polens Matty Cash fick springa så mycket att man tyckte synd om honom i andra halvlek – och då Cash var mör i benen passade Mbappé dessutom på att kliniskt dunka in 2–0 och 3–0 i nättaket.

– Jag har satsat på att vara redo då VM kör i gång, både fysiskt och mentalt. Och jag är redo. Enda målet är att bli världsmästare, säger Mbappé.

Frankrike saknar sitt mittmittfält från guldlaget 2018, de tappade Ballon d'Or-ettan Karim Benzema precis före VM-starten. Ändå har de laget och spetsen för att blir världsmästare på nytt, och de har turneringens allra vassaste vapen till vänster.

Kylian Mbappé flyger, han är bäst av alla och ska ta över definitivt på fotbollstronen efter Messi och Ronaldo. Han påminde oss om det på nytt mot Polen.

Kylian Mbappé bjöd på ny målshow i VM - gjorde två mål mot Polen! - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln