Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är favoriternas dominans i VM total – England körde över Senegal och fixade jättematch mot Frankrike: ”De ser starkast ut i hela turneringen”

Uppdaterad 04.12.2022 23:23.
Programmet är inte längre tillgängligt
Engelsk styrkedemonstration i åttondelen – se målen som sänkte Senegal! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Skrällarnas VM? När hälften av åttondelarna är spelade är överraskningarna ett minne blott. England spände muskler – och bäst av allt för dem i åttondelen? Nu är också målkungen Harry Kane i gång.

Holland och Argentina i går, Frankrike och England i dag.

Efter ett VM-gruppspel som färglades av en rad skrällar är det raka motsatsen i slutspelet. De två första dagarna av åttondelsfinaler har bjudit på fyra favoriter som har avancerat utan större bekymmer.

Senaste laget i raden av kvartsfinalklara storlag blev England.

– Jag är väldigt glad. Vi tog våra chanser och gjorde 3–0 mot ett starkt motstånd. En strålande kväll för oss, säger lagkaptenen Harry Kane till engelska ITV.

Två sena mål i den första halvleken knäckte Senegals ryggrad, och efter paus spikades faktum: de afrikanska mästarna var chanslösa och blev utslagna med klara 3–0.

– Det här var ett styrkebesked från England. De gjorde väldigt vackra mål och hade fina omställningar, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.

Kane gjorde mål

När engelska medier ska leta positiva signaler inför lördagens jättemöte med Frankrike i kvartsfinalen krävs inga långa överläggningar. En ny nolla bakåt (tredje raka i VM) värmer och Jude Bellinghams kompletta spel med boll är rasande imponerande.

– Jag skulle inte vilja snacka upp Jude Bellingham för mycket eftersom han är ung, men han är en av de mest talangfulla spelarna som jag har sett. Jag ser inga svagheter. Han har allt och kommer att bli världens bästa mittfältare, säger lagkompisen Phil Foden till ITV.

Jude Bellingham och Jordan Henderson firar mål.
Bildtext Jude Bellingham stod bakom de två målen som England gjorde i första halvlek.
Bild: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

Men trots det undrar man om England inte mådde som allra bäst i slutsekunderna av första halvlek.

Harry Kanes måltorka i VM har blivit ett litet samtalsämne, men då gruppspel blev slutspel öppnade också stjärnanfallaren sin målkran. Kane dunkade in 2–0 med ett stenhårt skott – efter ett magnifikt förarbete av Bellingham.

Före åttondelen sa Kane att han har varit mån om att spara krafterna för att vara redo i de viktiga matcherna. Det var fallet i EM förra året: efter ett mållöst gruppspel gjorde han fyra mål på fyra utslagsmatcher.

Harry Kane firar mål för England.
Bild: EPA-EFE

Nu startade alltså Tottenhamspelaren med att i praktiken stänga åttondelen med det sista som hände i första halvlek.

Mycket vila till kvarten

Några minuter före Kanes mål – efter en första del av matchen där Senegal hängde med väl – hade Jordan Henderson rakat in sitt tredje mål i engelska landslaget.

Och en bit in i andra halvlek kom det definitiva avgörandet då Bukayo Saka avslutade ett vackert anfall till 3–0.

”Total kontroll” och ”England defilerar mot kvartsfinal” var rubrikerna på engelska sajter då åttondelen närmade sig slutet. Det var också sanningen, Senegal hade ingenting att sätta emot.

Förbundskaptenen Gareth Southgate kunde göra tidiga byten för att vila kroppar – och England kommer att ha rejält med tid för att vila upp sig till kvartsfinalen. Sent på lördag kväll väntar prestigekampen mot Frankrike.

– Vi ska njuta av den här segern, men vårt fokus är redan på Frankrike. Det blir tufft, de är regerande världsmästare och det blir säkert en bra match, säger Kane.

– Frankrike ser ut som turneringens bästa lag. Man kan peka vart som helst och det finns kvalitet, men vi kommer att tro på våra chanser, säger Foden.

Diskussion om artikeln