Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu avgörs senatsvalet i Georgia – en seger skulle ha stor betydelse för Demokraterna

I Georgia har förhandsröstningen varit livlig. Själva valdagen i den andra omgången i senatsvalet är den 6 december.
Bildtext I Georgia har förhandsröstningen varit livlig. Själva valdagen i den andra omgången i senatsvalet är den 6 december.
Bild: BACKGRID/All Over Press

Senatsvalet i Georgia avgörs i en andra omgång på tisdag. Demokraterna redan säkrat kontrollen över senaten men en seger i sydstaten Georgia har stor betydelse av flera orsaker.

– Vi måste fortsätta ha foten på gaspedalen hela vägen till segern, säger demokraten Raphael Warnock.

Han har kampanjat aktivt de senaste veckorna. För Demokraterna har det stor betydelse att Raphael Warnock lyckas behålla sin stol i senaten. Därför har de satsat stort på kampanjen.

Inte nog med att Warnock har fått draghjälp av den tidigare presidenten Barack Obama, han har också en tre gånger större kampanjkassa än sin motkandidat.

Expresidenten Barack Obama gav Raphael Warnock draghjälp på ett kampanjmöte i Atalanta den 1 december.
Bildtext Expresidenten Barack Obama gav Raphael Warnock draghjälp på ett kampanjmöte i Atalanta den 1 december.
Bild: EPA-EFE/JESSICA MCGOWAN

För två år sen blev Raphael Warnock Georgias första svarta senator. Han fick då 94 procent av rösterna från de svarta invånarna i en delstat som under tidigare decennier röstade republikanskt, men som numera betraktas som en vågmästarstat.

Innan Warnock gav sig in i politiken var han pastor i samma församling som medborgarrättskämpen Martin Luther King.

Från fotbollstjärna till senator?

Warnocks motkandidat, republikanen Herschel Walker har däremot en helt annan bakgrund.

– Det här är en förlängning och jag om någon är gjort för vinna efter förlängning, sade Herschel Walker inför sina jublande anhängare och hänvisade till sin framgångsrika karriär inom amerikansk fotboll.

Herschel Walker som backas upp av Donald Trump har ingen politisk erfarenhet. Däremot är han bland amerikanerna ett känt namn. Walker är en tidigare fotbollsstjärna och amerikansk fotboll är den största sporten i USA.

– Det gör honom inte kvalificerad att vara senator. Men han är ett känt namn och det är till stor hjälp i politiken, konstaterar Navin Nayak, direktör och politisk analytiker på tankesmedjan CAP i Washington DC.

Republikanen Herschel Walkers kampanj har kantats av anklagelser om misshandel och hemliga aborter. Det har också påståtts att han inte ens är bosatt i Georgia utan betalar skatt Texas.

Men ändå är han mäkta populär i synnerhet bland vita konservativa väljare.

Republikaanien senaattoriehdokas Herschel Walker puhuu puhujalavalla, taustalla bussi jossa hänen kuvansa
Bildtext Republikanernas kandidat till senten är den tidigare fotbollsstjärnan Herschel Walker.
Bild: Erik S. Lesser / EPA

I den första omgången som ordnades i samband med det amerikanska mellanårsvalet för en månad sedan fick Walker bara 37 000 färre röster än Warnock.

Det ordnas en andra omgång i Georgia eftersom varken demokraten Warnock eller republikanen Walker fick över 50 procent av rösterna i valet till senaten för en månad sedan.

”Bidens politik är betydligt lättare att driva med 51 mandat av 100”

Demokraterna har redan säkrat kontrollen över senaten men ett tilläggsmandat är väldigt viktigt. Med en seger i Georgia har Demokraterna 51 stolar mot Republikanernas 49. Det skulle innebära att Demokraterna inte längre är beroende av vicepresidenten Kamala Harris utslagsröst.

– Republikanerna kan då inte på samma sätt förhala besluten i senaten. Det blir helt enkelt svårare för Republikanerna att sätta käppar i hjulen för president Joe Bidens politik, säger Nayak.

Navin Nayak är direktör på tankesmedjan Center for American Progress i Washington DC.
Bildtext Navin Nayak är direktör på tankesmedjan Center for American Progress i Washington DC.
Bild: Daniel Olin/Yle

Med 51 platser av 100 får Demokraterna också makten över de viktiga utskotten i senaten. Dessutom behöver inte Demokraterna inte längre oroa sig över att partiets egna senatorer intar en vågmästarroll och står i vägen för besluten, vilket var fallet när senaten godkände det enorma klimatpaketet i somras.

– Med enkel majoritet i senaten blir det även lättare att bekräfta presidentens nomineringar till domare och det ger Demokraterna fördel med tanke på nästa val om två år, då en tredjedel av senatens platser återigen står på spel.

Med 51 mandat har demokraterna bättre möjligheter att behålla makten i senaten, för Republikanerna krävs det att de då att vinner över två demokratiska stolar.

Förhandsomröstningen inför den andra omgången har varit livlig. Enligt de senaste opinionsmätningarna blir den andra omgången lika jämn som den första.