Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Busschauffören Frank Ahrenberg är på väg till slottsbalen: ”Om kollegorna ser på tv blir de nog överraskade av att se mig”

Frank Ahrenberg framför en orange elbuss.
Bildtext Äntligen får Frank Ahrenberg gå på bal.
Bild: Erik Sandström / Yle

På självständighetskvällen får busschauffören Frank Ahrenberg gå på bal. Men samma morgon väntar också ett arbetspass på honom. ”Jag hinner inte till frisören, så de får ta emot mig med det hår jag har nu”, skrattar han.

Frank Ahrenberg är busschaufför i lokaltrafiken i Vanda och Helsingfors och har varit det i ungefär 3,5 år. Han stortrivs på jobbet och strävar varje dag efter att göra alla passagerare glada och nöjda.

Hans ivriga inställning till jobbet och insats till samhället under coronapandemin har lett till att han fått en inbjudan till slottsbalen.

– Det är mycket viktigt att passagerarna är glada. Jag vill alltid ta emot dem med värme och säga god morgon, hej eller god dag så att de känner sig välkomna. Man måste ha en positiv inställning vad man än gör i livet.

Det känns jättebra att man nu lägger märke till vardagshjältarna i Finland

― Frank Ahrenberg

Ahrenberg säger att hans dröm som litet barn var att bli busschaufför, men att drömmen blev sann först efter att han i 27 års tid jobbat vid ett logistikföretag.

– Företaget kördes ner och jag tänkte att nu får det räcka.

– Det känns jättebra att man nu lägger märke till vardagshjältarna i Finland, inte bara till mig utan alla andra som måste vara på jobb och se till att samhället rullar. Det känns som en fin uppskattning att bli inbjuden till slottsbalen.

Förberedelserna inför balen klara: ”Stor ära och heder”

Frank Ahrenberg fick sin inbjudan till slottsbalen redan i fjol, men då ställdes den in på grund av coronapandemin. I stället fick han snacka med presidentparet via videosamtal.

– Det är en stor ära och heder för mig att gå. I fjol satt vi hemma och jag fick diskutera med presidentparet via datorn, som på ett distansmöte. I år är tanken att jag ska få gå hela vägen till slottet.

Han säger att det ska bli roligt att träffa presidentparet ansikte mot ansikte, även om han är ganska spänd.

– Det ska bli jätteroligt att få se hur det går till och också träffa andra människor.

Vad tänker du säga när du hälsar på presidentparet?

– Jag tänker presentera mig, för de känner knappast igen mig, skrattar Ahrenberg och tillägger att han sedan kommer tacka för inbjudan och önska presidentparet en trevlig självständighetsdag.

Frank Ahrenberg framför en orange elbuss.
Bildtext Frank Ahrenberg gillar att köra på de bussrutter som är lite lugnare och tar längre att köra, upp till över en timme.
Bild: Erik Sandström / Yle

Han berättar att utstyrseln blev klar i sista minuten och att han jobbar mycket före balen, också på morgonen på självständighetsdagen. Något frisörbesök eller dylikt kommer han inte att hinna med.

– De får ta emot mig med det hår jag har nu, men mitt skift tar slut klockan 13.30 på självständighetsdagen så jag hinner med lite skönhetssömn före balen, skrattar han.

Han kommer inte på någon viss person han ser fram emot att träffa utöver presidentparet.

– Men kanske någon jagar mig och kommer och talar med mig.

Vad har kollegorna sagt om din inbjudan?

– Jag har försökt vara lite hysch-hysch med kollegorna om att jag är bjuden. Men om de ser på tv blir de nog säkert överraskade av att se mig, säger han med ett skratt.