Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran förnekar att sedlighetspolisen är upplöst

sedlighetspolis
Bild: Lehtikuva

Sedlighetspolisen i Iran har minskat på sin verksamhet, men verkar inte ha upplösts.

Flera medier, bland annat Svenska Yle, rapporterade under veckoslutet att Iran beslutat att lägga ned den så kallade sedlighetspolisen. Men det är hittills oklart om myndigheterna verkligen tagit ett sådant beslut.

Uppgifterna baserade sig på ett uttalande av riksåklagaren Mohammad Jafar Montazeri.

Montazeri sa under en presskonferens att säkerhetsstyrkorna har minskat moralpatrullerna under de senaste månaderna.

– Moralpolisen har inget att göra med domstolsväsendet, och de har stängts ned från samma myndighet som tillsatte dem, sa Montazeri.

Det här uttalandet har tolkats som en bekräftelse på att patrullerna har avskaffats.

Inte en egen myndighet

Men iranska statliga medier uppgav senare att Montazeri bara erkände de minskade moralpatrullerna snarare än att tillkännage ett slut på programmet.

Ingen annan iransk tjänsteman har antytt att regimen har avslutat patrullen.

Den iranska forskaren och författaren Arash Azizi poängterar också att sedlighetspolisen inte är en skild myndighet utan en verksamhet som den iranska polisen genomför på order från den iranska ledningen.

Därför kan verksamheten läggas ned samtidigt som polisen och domstolarna använder andra verktyg för att förfölja kvinnor som inte följer hijabbestämmelserna.

Lag om hijab utreds

Det som fortfarande kvarstår är att både parlamentet och rättsväsendet arbetar med att utreda om lagen som kräver att kvinnor täcker sina huvuden behöver några ändringar.

Att bära hijab offentligt är för närvarande obligatoriskt för kvinnor i Iran. Lagarna utlöste en rikstäckande proteströrelse efter döden av 22-åriga Mahsa Amini, som dog i polisens förvar efter att ha gripits av sedlighetspolisen.

Källor: ISW, CNN, BBC, AP